SVT Nyheter Dalarna: ”Många unga snusar – få känner till risk för psykisk ohälsa”

29 november 2024
 / 
SVT Nyheter Dalarna: ”Många unga snusar – få känner till risk för psykisk ohälsa”

Endast en av fem unga i 14-18 års ålder känner till att nikotin ökar risken för psykisk ohälsa. Kunskapen om nikotinets hälsorisker ville A Non Smoking Generation öka när de föreläste för gymnasieelever i Hedemora tidigare i veckan. SVT Nyheter Dalarna rapporterade från föreläsningen och intervjuade flera elever som vittnade om nikotinberoendets negativa effekter på ungas välmående.

Våra föreläsare Karin Wenger och Freja Falkenberg besökte Hedemora i Dalarna för att öka ungas kunskap om tobaksindustrin och nikotinets effekter, inte minst på den psykiska hälsan. A Non Smoking Generations årliga Novusundersökning visar att många ungdomar saknar kunskap om hur nikotin kan skada hjärnan, och ge ökad risk för psykisk ohälsa, sömnproblem och inlärnings- samt koncentrationssvårigheter. Samtidigt visar CAN:s senaste skolundersökning att allt fler elever använder nikotin, och dessa elever riskerar således att må sämre och få det svårare att klara av skolarbetet.

– Många unga vänder sig till nikotin när de mår dåligt, runt 60% anger att de börjar röka till följd av att de mår dåligt. Men just nikotinets effekter på våra hjärnor är det väldigt få som har koll på, säger Freja Falkenberg till SVT Nyheter Dalarna.

– Till att börja med så kan det kännas som att hjärnan fungerar lite bättre. Man känner sig kanske lite extra pigg och uppmärksam. Men som ni ser så avtar den här effekten, förklarar Karin i föreläsningen och hänvisar till ett diagram som visar hur nikotin försämrar hjärnans kognitiva förmågor.

Efter föreläsningen intervjuade SVT Nyheter Dalarna ett gäng gymnasieelever om deras tankar kring föreläsningen och nikotinets effekter.

– Det var jättenytt, det om psykiska hälsan, och att man kan må dåligt av rökning och hur det kan påverka människans hjärna och hur den tänker. Jag vill gärna sprida det framåt så att många människor får veta att det är väldigt dåligt för dem och att det kan leda till svåra konsekvenser. Det är väldigt många jag känner som har dåligt med det här, snus och cigaretter, säger Zainab Abushalbak.

– Man använder väl det för att man är deprimerad och då byggs det på liksom, det blir bara värre, säger Ida Evaldsson.

– Det är sånt man vet om sen innan, att snus är dåligt för dig i långa loppet och att du alltid kommer försöka ta mer eller starkare för att du vill nå den där peaken du fick av första prillan till exempel. För du jagar bara den där känslan du fick första gången, säger Vincent Svensson.

A Non Smoking Generation arbetar för att barn och unga inte ska börja använda tobak eller nikotin, men om vi kan motivera någon som redan har fastnat i ett beroende till att vilja sluta är det en fantastisk bonus. I föreläsningen förklarar Karin hoppfullt att det, trots allt, aldrig är för sent att sluta med nikotin.

– Det som är viktigt att säga är att vår hjärna är helt otrolig och kan återhämta sig. Så om man slutar med nikotin, ger det lite tid och har ork och tålamod så kan hjärnan återfå sin normala funktion. 

Vill du hjälpa oss att sprida denna viktiga kunskap till ännu fler? Stöd vårt arbete här.