SVT Nyheter: Elever uppmanar socialministern att införa tobaksfri skoltid

20 september 2019
 / 
SVT Nyheter: Elever uppmanar socialministern att införa tobaksfri skoltid

18 högstadieelever från Myrsjöskolan i Nacka har en uppmaning till socialminister Lena Hallengren: ”inför tobaksfri skoltid!” Det rapporterar SVT Nyheter Stockholm som var på plats och filmade när eleverna besökte Socialdepartementet fredag den 20 september tillsammans med A Non Smoking Generation.

Nästan alla tobaksdebuter sker i tonåren. Under ett möte hos Socialdepartementet ställde Myrsjöskolans elever frågor till socialministern om varför politikerna inte gör mer för att skydda barn och ungdomar från tobak i skolan.

SVT Nyheter Stockholm skriver:

A Non Smoking Generation, som arrangerade mötet mellan eleverna och ministern, oroas över allmänhetens låga kunskap om tobak. Bara fyra av tio elever anger att de har fått ingående information om tobak i skolan.

Lagen om rökfri skolgård omfattar bara cigaretter och reglerar bara skolgården. Vad som sker utanför skolans område styr inte skolan över.

– Alla barn har rätt till en tobaksfri skoltid och att få ta del av den kunskap som motiverar till ett tobaksfritt liv, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation.

Eleverna ställde sina frågor till socialministern och berättade varför de vill ha en tobaksfri skoltid. Läs mer och se ett kort klipp från mötet här.