Swedish Match kritiseras för falska påståenden om Zyn

Politiker i Kalifornien har anklagat tobaksbolaget Swedish Match för att ha gjort falska påståenden om produkten Zyn. De begär att FDA återkallar bolagets tillstånd att marknadsföra produkten i USA. Till följd av det gjorde bolaget stora förluster på börsen torsdag den 20 augusti, rapporterar Dagens Industri.

Politiker i Kalifornien anser att den amerikanska hälsomyndigheten FDA ska återkalla Swedish Matchs tillstånd att marknadsföra sina produkter i landet. Politikerna menar att bolaget har begått ett lagbrott genom att göra uttalanden om att produkten Zyn kan hjälpa rökare att sluta, trots att FDA inte har godkänt marknadsföring av Zyn som ett hjälpmedel för rökavvänjning.

Politikerna tillägger också att Swedish Matchs lobbyister har jämfört Zyn med rökavvänjningsprodukter som Nicorette och Champix som, till skillnad från Zyn, har FDA:s godkännande att marknadsföras på det sättet. De betonar att sådana påståenden är del av en strategi för att produkten ska undantas från det aktuella lagförslaget om att förbjuda smaksatta tobaksprodukter i delstaten.

Efter dessa anklagelser tappade Swedish Matchs aktie runt sex procent på börsen torsdag den 20 augusti.

Läs mer i DI.