Tiktok-stjärnorna Iza och Elle nya ambassadörer för A Non Smoking Generation

30 september 2020
 / 
Tiktok-stjärnorna Iza och Elle nya ambassadörer för A Non Smoking Generation

Två av Sveriges mest inflytelserika ungdomar i sociala medier, systrarna Iza och Elle, har valt att engagera sig för en tobaksfri generation. Som ambassadörer för den ideella organisationen A Non Smoking Generation ska de använda sina kanaler för att främja alla barns rätt till god hälsa och samtidigt öka kunskapen om tobakens globala effekter.

Med 5,1 miljoner följare på Tiktok och nästan en miljon följare på Instagram är de 15-åriga tvillingsystrarna Iza och Elle två av Sveriges mest populära profiler bland unga. Nu inleder de ett långsiktigt samarbete med A Non Smoking Generation, som arbetar med att förebygga tobaksbruk bland barn och unga. Engagemanget i tobaksfrågan startade när systrarna deltog i två av organisationens senaste kampanjer och fick positivt gensvar från deras följare. Som A Non Smoking Generations officiella ambassadörer ska de nu fortsätta engagera sig för en tobaksfri generation och använda sina kanaler för att sprida budskap som kan motivera ungdomar att säga nej till tobak.

– Vi är jätteglada och stolta över att få bli ambassadörer för A Non Smoking Generation, och vill gärna uppmuntra andra i vår ålder att välja en hälsosam och hållbar livsstil, säger Iza och Elle, i ett pressmeddelande.

Parallellt med skolgång och sociala medier är Iza och Elle aktiva inom idrott. De har bland annat spelat fotboll under många år och dansar, även utanför Tiktok. Personligen har systrarna alltid tagit avstånd från tobak av hälsoskäl och vill nu stödja A Non Smoking Generation för att öka kunskapen om tobakens negativa konsekvenser för både hälsa, miljö och hållbarhet.

– Vi är oerhört tacksamma att Iza och Elle vill hjälpa oss att nå ut till de miljontals ungdomar som ser upp till dem. Idag när allt för många unga möter tobaksreklam i sociala medier är det särskilt viktigt med förebilder som inspirerar till att ta hand om sig själv, sin omgivning och vår omvärld, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation.

Under hösten driver organisationen projektet Tobaksbarn, med föreläsningsturnén ”Barnarbete i ny förpackning”, för att informera unga om att alla tobaks- och nikotinprodukter medför allvarliga hälsorisker och hållbarhetsproblem. Föreläsningen uppmärksammar att allt nikotin framställs av tobak som odlas av barnarbetare och orsakar massiv skogsavverkning. Förra året svarade 92 procent av eleverna att föreläsningen innehåller argument för att avstå tobak.

Det nya samarbetet är extra värdefullt i år eftersom corona-restriktionerna gör att vi inte kan besöka och föreläsa för lika många elever, men genom olika digitala lösningar och Iza och Elles kanaler kommer vi kunna sprida livsviktig kunskap till många fler, säger Helen Stjerna.