Under 2018 genomförde A Non Smoking Generation en resa till Malawi för att fördjupa sina kunskaper om arbetsförhållandena för tobaksodlare och det politiska påverkansarbetet inom tobaksodling i landet. Nyligen släpptes dokumentärfilmen “Tobacco Slave” som från ett neokolonialistiskt perspektiv belyser det pågående kontraktslaveriet inom tobaksindustrin i Malawi och dess påverkan på både bönder och landet. Dokumentären är skapad av Tobacco Control Research Group och Expose Tobacco.
Redan 2002 blev det känt att barnarbete förekom inom tobaksindustrin, något som skildras i dokumentärfilmen Tobakens barn fem år senare, som delvis är filmad i Malawi. Sedan dess har ytterligare insikter framkommit om tobaksindustrin, inte minst de oetiska arbetsförhållanden på tobaksodlingar världen över. Under A Non Smoking Generations resa till Malawi 2018 kunde man se att tobaksodlares förhållanden hade förändrats minimalt under alla år. Nyligen släppte Tobacco Control Research Group och Expose Tobacco dokumentären Tobacco Slave (2023), som synliggör det fortsatta utnyttjandet av tobaksbönder i Malawi. I filmen understryker talespersoner vikten av att införa starkare regleringar för att begränsa tobaksbolagens inflytande och exploatering av arbetskraft och mark.
Tobaksindustrins kontraktslaveri
Dokumentären Tobacco Slave belyser på flertalet olika sätt hur tobaksbolag begränsar tobaksböndernas ekonomiska vinning och frihet. Bönder som försöker att odla tobak självständigt nekas möjligheten att sälja på auktioner, eftersom att tobaksbolagen har sett till att de är de enda köparna och kräver att odlarna ingår i dåliga avtal för att kunna sälja överhuvudtaget. Avtalen ser till att tobaksbönder aldrig går med vinst, utan fastnar i ett kontraktslaveri som är svår att ta sig ur.
Barnarbetet och hälsofarorna på tobaksodlingarna
Tobaksodlingarna präglas inte enbart av ekonomiskt utnyttjande utan även av barnarbete och hälsofaror. Under 2022 rapporterade FN om förhållandena för tobaksodlarna i Malawi, där över 7000 vuxna och 3000 barn riskerar att bli utsatta för tvångsarbete och barntrafficking. I Tobacco Slave skildras det pågående barnarbetet där barn arbetar på plantagerna innan och efter skolan, eftersom föräldrarna inte har råd att finansiera vuxen arbetskraft. Dokumentären visar även hur bristande implementering av regleringar kring barnarbete leder till allvarliga konsekvenser, inklusive dödsfall och sjukdom bland barn.
Både odlarna och barnen drabbas av sjukdomar till följd av kemikalierna och den direkta kontakten med tobaksplantorna – som vidrörs utan handskar eller annan skyddsutrustning. Sjukdomen ”green tobacco sickness” ger upphov till yrsel, feber och hosta, som liknar influensasymptom. Att sjukdomar uppkommer från tobaksodlingen är något som flera odlare inte är medvetna om innan de börjar arbeta med det. I dokumentären berättar en tobaksodlare att de rekommenderas att bära en skyddsdräkt, men att de inte har råd att skaffa sig rätt skyddsutrustning på grund av deras ekonomiska situation och låg lön.
Tobaksindustrins ekonomiska vinster & neokolonialism
De sex största cigarettföretagen gör tillsammans en vinst på över 575 miljarder kronor årligen, medan nästan samtliga malawier tjänar mindre än 55 kronor per dag. Tobaksbolagen förnekar dessa brott mot mänskliga rättigheter i Malawi och påstår sig bry sig om tobaksodlarnas hälsa och säkerhet, men i dokumentären tydliggörs verkligheten och deras egentliga intentioner.
Imperial Tobacco Group, ett av de största tobaksbolagen i Storbritannien, utnyttjar Malawi genom att skövla regnskog, förgifta mark och orsaka fattigdom för både odlare och landet. Kontraktslaveriet är en form av neokolonialism där tobaksföretagen exploaterar människor under fattiga förhållanden för att själva gå med största ekonomiska vinst.
Vill du hjälpa oss i kampen mot tobaksindustrins oetiska metoder? Stöd vårt arbete här.