Tobaksavvänjare kritisk till e-cigg som hjälp till att sluta röka

14 mars 2023
 / 
Tobaksavvänjare kritisk till e-cigg som hjälp till att sluta röka

Återförsäljare av e-cigaretter marknadsför ofta produkten som en effektiv metod för att sluta röka. Jesper Hellberg, tobaksavvänjare på Örebros Universitetssjukhus, är kritisk till denna marknadsföring och förklarar i en intervju med SVT Nyheter Örebro att e-cigaretterna riskerar att förstärka ett oönskat beteende.

E-cigarettindustrin framställer ofta sina produkter som mindre skadliga alternativ till traditionella cigaretter, och som hjälpmedel för rökare som vill sluta. SVT Nyheter Örebro har intervjuat tobaksavvänjaren Jesper Hellberg som är kritisk till sådana påståenden. Jesper lyfter att i princip alla produkter som jämförs med cigaretter framstår som mindre farliga, och att e-cigaretternas hälsoeffekter istället borde jämföras med hälsotillståndet hos personer som inte använder någon form av tobaks- eller nikotinprodukt.

Jesper ifrågasätter även e-cigaretternas potential att bidra till rökfrihet. Han menar att de istället kan riskera att förstärka det skadliga beteendet, särskilt eftersom e-cigaretter med dess smaktillsatser är mer accepterade och kan användas i fler miljöer jämfört med traditionella cigaretter.

Vill du hjälpa oss att förebygga allt tobaks- och nikotinbruk? Stöd vårt arbete här.