Tobaksavvänjare varnar: vitt snus ökar i popularitet bland unga

Vitt snus som marknadsförs som tobaksfritt har blivit alltmer populärt bland ungdomar under det senaste året. Anne Lindmark, tobaksavvänjare, beskriver den alarmerande utvecklingen och varnar för produktens hälsorisker i en artikel i UNT.

UNT har intervjuat Anne Lindmark, tobaksavvänjare på Enköpings ungdomsmottagning, om den ökande användningen av vitt ”tobaksfritt” snus bland ungdomar. Anne betonade att produkten har blivit trendig på grund av tilltalande smaksättningar och reklam från influencers i sociala medier. Hon förklarade också att produkten är lättillgänglig för unga genom att den går att köpa på nätet, och även via utdelning av gratis smakprover som ofta är en del av marknadsföringen.

Det nya vita snuset är starkt beroendeframkallande och finns med olika mängd nikotin för att användarna gradvis ska bli alltmer beroende. Åtta av tio av de som röker eller snusar testar för första gången under tonårstiden och riskerar sedan att fastna i ett skadligt nikotinberoende.

Nora Sagström och Isabelle Wahllund, elever i gymnasiets årskurs två, berättar att många i deras ålder och närhet använder det vita snuset Lyft. Enligt dem beror den ökande användningen på grupptryck, en uppfattning om att produkten inte är så farlig (eftersom den marknadsförs som tobaksfri) och att den inte missfärgar tänderna.

För att vända utvecklingen ser Anne Lindmark skolans roll i att förebygga tobaksbruk som särskilt viktig, och även föräldrars ansvar att hindra sina barn från att köpa snuset.

Läs hela artikeln hos UNT.