Tobaksbarn i Västra Götaland och Halland

Skärmavbild 2018-10-19 kl. 09.35.10

Tobaksbarn har uppmärksammats på många håll i media under veckorna i Västra Götaland och framför allt i Halland. Se utdrag från artiklar nedan och lyssna på radiointervjuer i P4 Halland (två timmar och sex minuter in i programmet) och Radio Halmstad.

Norra Halland

– Hur många har hört att rökning dödar? frågade föreläsaren Jeanette Lindström och nästan alla elever räckte upp handen.

– Ni kan ju detta. Vi vill inte jaga eller peka ut någon. Vi vill istället att ni ska stå upp för barns rättigheter, fortsätter hon.

Hallandsposten

– Vi vill ge unga andra anledningar att avstå tobak genom att lyfta hållbarhetsperspektivet. Hälsoargumentet biter inte, ungdomar tänker här och nu, säger Jeanette Lindström som är en av föreläsarna.

24Halmstad 

– 92 procent av eleverna säger att vi tar upp argument för att sluta använda tobak efter vår föreläsning. Många elever kommer fram efteråt och säger att ”hade jag vetat detta hade jag aldrig provat” och många skriver efteråt till oss på sociala medier och uppskattar föreläsningen, säger Emelie Rohdén.

Härryda-Posten

Varken Adam Widén eller klasskompisen Émile Almroth har haft några funderingar på att börja röka. Ingen i klassen röker tror de, möjligtvis någon enstaka.

– Man vet redan att det inte är bra och att man inte ska börja, säger Adam.

– Jag har alltid haft en jätte­negativ inställning till rökning, tidigare har det varit mest av hälsoskäl men nu är det även av rättviseskäl, säger Émile.