Tobaksföretag öser miljarder till Putins krigskassa

En ny rapport avslöjar att tobaksföretag toppar listan över de företag som fortsatt att göra affärer i Ryssland. Philip Morris, ägarna av Swedish Match, hade förra året intäkter i Ryssland motsvarande 85 miljarder kronor och betalade en vinstskatt på 2,2 miljarder kronor till Putins krigskassa. Andra tobaksföretag som står med i toppen av listan är Japan Tobacco International samt British American Tobacco. Detta uppmärksammar Dagens Industri.

Swedish Match ägare Philip Morris är det bolag som tjänade allra mest på den ryska marknaden 2022. De totala intäkterna för multinationella företag i Ryssland 2022 uppgick till 2.315 miljarder kronor, vilket resulterade i vinster på 153 miljarder kronor. Det visar en rapport från Kyiv School of Economics och paraplyorganisationen Business for Ukraine som publicerades i tisdags.

Enligt rapportförfattarna uttryckte Philip Morris tidigare i år att ”man hellre skulle behålla sin verksamhet i Ryssland än att sälja den för mindre än man ansåg att den var värd”.

Bland länderna som betalat mest vinstskatt till Kreml, hamnar Sverige på tionde plats. Enligt rapporten fortsätter hela 32 % av de svenska företag som fanns i Ryssland innan krigsutbrottet att bedriva verksamhet där. Under 2022 hade dessa intäkter motsvarande 48,4 miljarder kronor i Ryssland, och betalade motsvarande 974 miljoner kronor i vinstskatt till den ryska staten.

”Det här är bara toppen av ett isberg och sannolikt en betydande underskattning av de totala skatterna”, skriver rapportförfattarna.

Vill du hjälpa oss i kampen emot tobaksindustrin? Stöd vårt arbete här.