Tobaksföretag tvingas betala för nedskräpning i Spanien

4 januari 2023
 / 
Tobaksföretag tvingas betala för nedskräpning i Spanien

I veckan införs en ny lag i Spanien som innebär att tobakstillverkare blir skyldiga att betala för alla cigarettfimpar som slängs på marken. Detta är del av ett större initiativ för att minska nedskräpningen i landet. Det rapporterar The Guardian.

Spanien har infört nya miljölagar som gör att tobakstillverkare tvingas betala för den omfattande nedskräpningen av cigarettfimpar. Tillverkarna får också ansvar för att utbilda allmänheten om hur fimpar ska hanteras på rätt sätt. Dessa bestämmelser är del av ett större paket miljölagar med det gemensamma syftet att minska avfallet och öka återvinningen i landet.

Enligt The Guardian väntas tobakstillverkarnas kostnader för slängda fimpar att resultera i högre cigarettpriser, vilket ger rökare ett starkt incitament till att sluta. Den katalanska regeringen har föreslagit en plan som skulle leda till att priset på ett paket cigaretter höjs från cirka 50 kronor till cirka 90 kronor.

Ungefär 22 procent av den spanska befolkningen röker, men ändå visar den allmänna opinionen ett starkt stöd för ökade restriktioner i form av fler rökfria miljöer. En undersökning visar att 85 procent av spanjorerna är positiva till fler restriktioner, och 72 procent stödjer ett rökförbud på uteserveringar.

Vill du se högre tobakspriser och ökad tobaksreglering i Sverige? Stöd vårt arbete här.