Tullverket rapporterar fusk av e-cigarettföretag

Importen av e-cigaretter till Sverige ökar, och Tullverket varnar för omfattande fusk samt att produkten kan säljas till minderåriga. Företag uppger lägre nikotinhalt eller hävdar att e-cigaretterna är nikotinfria för att undkomma skatt, och produkterna kan dessutom innehålla cannabis. 

Tullverket rapporterar ökande import av e-cigaretter och upptäcker också alltfler importörer som försöker fuska för att undvika skatt. Vanligt förekommande är att företagen deklarerar att produkterna inte innehåller nikotin, alternativt lägre halter än de faktiskt gör. I normalfallet är skatten på e-vätskor 2000 kronor per liter vätska, men när nikotinhalten överstiger 15 mg per ml vätska blir skatten dubbelt så hög. Företagens fuskdeklarationer kan således innebära besparingar på många tusentals kronor.

För att kunna avgöra huruvida e-cigaretter innehåller nikotin eller inte krävs laboratorieanalyser. Det är således svårt att snabbt bedöma produkterna innehåll, men redan nu under första halvåret av 2022 har Tullverket upptäckt fler prover med e-cigaretter som innehöll nikotin jämfört med hela förra året. Sedan fyra år tillbaka har det också skett en markant ökning i antalet prover som innehåller cannabis.

Underrättelsetjänsten hos Tullverket varnar också för risken att minderåriga beställer e-cigaretter på nätet, för att sedan kanske sälja vidare. Detta bryter mot lagen som säger att personer som köper och säljer e-cigaretter måste vara över 18 år.

Vill du hjälpa oss att skydda ungdomar från e-cigaretter och andra nikotinprodukter? Stöd vårt arbete här.