Turkmenistan ska bli rökfritt inom två år

Turkmenistans president Serdar Berdymukhamedov, som förra året övertog makten från sin far Gurbanguly, vill att landet ska vara fritt från tobak år 2025. Enligt statliga medier sa Berdymukhamedov nyligen att kampen mot rökning skulle inkludera en stor insats mot ”illegal import av tobaksprodukter och deras försäljning, inklusive vattenpipor och elektroniska cigaretter”.

”Vår stat kommer att inleda en omfattande anti-tobaksrörelse av en aldrig tidigare skådad storlek för att bidra till antalet länder som är fria från tobak”, ska Berdymukhamedov ha uttryckt.

Det råder redan strikta anti-rökåtgärder, inklusive förbud mot reklam och rökning på offentliga platser i landet. Det är också enbart möjligt att köpa cigaretter i statliga butiker, något som andra länder diskuterat om att själva göra, men inte lyckats genomföra ännu.

Vi på A Non Smoking Generation gläds över att höra när fler länder vågar vidta insatser som behövs för att bli tobaksfria, vilket för oss alla ett steg närmre en tobaksfri värld.

Vill du också se ett tobaksfritt Sverige? Skriv under namninsamlingen här!