Flera högstadieskolor slår larm om att unga drabbas av nikotinförgiftning från vitt snus. Nikotinhalten i det vita snuset kan vara upp till 20 gånger så hög som i cigaretter och traditionellt snus – en halt som kan vara direkt livshotande. En dödlig dos av nikotin är mellan 500 milligram och ett gram, motsvarande tre till fyra portionspåsar. Trots att det finns regleringar för nikotinhalten i andra tobaksprodukter saknas dessa för vitt snus och e-cigaretter. Vår generalsekreterare, Helen Stjerna, ser allvarligt på trenden och uppmanar politiker att agera genom att ytterligare reglera nikotinprodukterna för skydda den yngsta generationen. Det uppmärksammar TV4 Nyheterna.
Sedan det vita snuset lanserades 2016 har tobaksindustrin undvikt tobakslagstiftningen genom att marknadsföra tobaksprodukten som ”tobaksfri” – trots att nikotinet som finns i produkten utvinns från samma tobaksplanta som traditionella tobaksprodukter. Denna strategi öppnade upp för direkt marknadsföring i sociala medier, utdelning av gratis smakprover och för influencer och artister att fronta sina egna nikotinprodukter.
Tobakslagstiftningen infördes ursprungligen för att skydda allmänheten och unga från tobaksindustrins aggressiva metoder och den behöver nu omfatta nikotinprodukter för att vara effektiv. Vår generalsekreterare Helen framhåller att problemet med ungdomars nikotinförgiftning inte är begränsat till Västerbotten utan förekommer i hela Sverige. Det är Folkhälsomyndighetens bestämmelser som reglerar den högsta tillåtna nikotinhalten i cigaretter, något som saknas för nikotinprodukter. Helen framhäver faran med bristen på denna reglering:
– Det är helt absurt. En dödlig dos nikotin ligger någonstans mellan 500 milligram till 1 gram. Den starkaste dosen i det här snuset ligger på 150 milligram per prilla. Det räcker med tre, fyra prillor för att du ska dö akut, här och nu. Man undrar om det ska krävas att någon dör innan våra politiker reagerar.
Sommaren 2022 trädde en ny lag i kraft för att reglera nikotinprodukter. Denna lag inkluderar bland annat krav på att tobaksföretag endast får marknadsföra produkterna måttfullt – något som Helen understryker är kraftlös eftersom den bara innefattar reklam i radio och tv, inte på sociala medier där unga främst kan exponeras. Regeringen har tillsatt en utredning som beräknas vara färdigställd i mars 2024, och de ska också se över regleringar för nikotinhalten i vitt snus. Helen lyfter några av A Non Smoking Generation förslag på åtgärder för att ytterligare skydda unga:
- En höjd åldersgräns för köp av samtliga tobaks-/nikotinprodukter.
- Ett totalförbud av tobak på platser där unga vistas.
- En höjd tobaks- och nikotinskatt.
- Mer resurser för att arbeta tobaksförebyggande för att sprida information om vilka direkta hälsofaror tobaks-/nikotinprodukter innefattar.
Helen understryker hur viktig det är att regeringen motverkar den växande tobaks-/nikotinanvändningen bland unga:
– Sverige lägger varje år sex miljoner på att arbeta tobaksförebyggande. Det är för dåligt. Det behöver avsättas mer resurser för att få ut information om hur farligt detta är. Som jämförelse satsar Danmark just nu 500 miljoner danska kronor på en plan för att skydda barn och unga från tobak.
Vill du hjälpa oss att förebygga tobaksbruk bland unga? Stöd vårt arbete här.