Unga sommarjobbare förebygger tobaksbruk i Karlshamn

7 juli 2020
 / 
Unga sommarjobbare förebygger tobaksbruk i Karlshamn

Fyra ungdomar i Karlshamn sommarjobbar med att förebygga tobaksbruk bland unga i kommunen. Det är femte året i rad som kommunen tar hjälp av unga i det drogförebyggande arbetet och sedan projektets start 2015 har dagligrökningen bland högstadieeleverna minskat.

Karlshamns kommun driver ett projekt där de erbjuder ungdomar möjligheten att sommarjobba med att förebygga bruk av tobak, alkohol och andra droger bland högstadieelever. Ungdomarnas arbete har fått positiva resultat. Jenny Andersson, projektledare, förklarar i SVT Nyheter Blekinge att andelen högstadieelever som röker dagligen har minskat från fem procent till två procent sedan 2015.

– Det drogförebyggande arbetet har alltid varit väldigt viktigt för oss. Detta är ett led i det tobaksförebyggande arbetet. I regel är det (tobak) den första drogen som unga idag kommer i kontakt med, berättar Jenny.

I år har de fyra sommarjobbande ungdomarna Ella, Oliver, Tindra och Tilda skapat en e-tjänst för att ungdomar ska kunna skriva på ett kontrakt som innebär att man väljer att vara helt tobaks- och drogfri under hela högstadietiden. De som skriver på och följer kontraktet får rabatter i lokala butiker.

Läs mer och se ett inslag i SVT Nyheter Blekinge.