Efter P3 Nyheters avslöjande om att nikotinet i vitt snus framställs av tobak – som odlas under omänskliga arbetsförhållanden – har ungdomar reagerat med både förvåning och dåligt samvete. A Non Smoking Generation har arbetat för att sprida kunskap om tobaksindustrins baksida i över ett decennium, och har fått liknande reaktioner från de tusentals unga som vi har föreläst för genom åren. För att främja ungas hälsa och en hållbar framtid krävs ökad kunskapsspridning och starkare reglering av tobaksindustrins alla skadliga produkter.
P3 Nyheters dokumentär om det vita snusets baksida har accelererat kunskapsspridningen om tobaksindustrins konsekvenser för mänskliga rättigheter och global hållbar utveckling. Enligt A Non Smoking Generations senaste Novusrapport är allmänhetens kunskap om barnarbetet och miljöpåverkan inom tobaksindustrin extremt låg, och endast nio procent känner till att nikotinet i ”tobaksfria” nikotinprodukter framställs av tobak och bidrar till samma hållbarhetsproblem.
– Eftersom de här nya produkterna kallas tobaksfria är det väldigt många som inte förstår att det är exakt samma tobak som man framställer nikotinet av. Eftersom de här nya produkterna är sprängfyllda med nikotin och har väldigt hög nikotinhalt så innebär det i praktiken att det krävs ännu mer tobak faktiskt, för att framställa de här produkterna, säger vår generalsekreterare Helen Stjerna i P4 Östergötland.
Sedan 2013 har A Non Smoking Generations projekt Tobaksbarn förmedlat kunskapen om tobaksindustrins baksida till över 240 000 elever. Nio av tio tillfrågade elever uppgav i en enkätundersökning att vår föreläsningsturné – om tobaksindustrins arbetsvillkor, miljöpåverkan, hälsokonsekvenser och vilseledande marknadsföringsstrategier – innehåller argument för att avstå från tobak.
P3 Nyheters nya dokumentär visar specifikt att nikotinet i snusmärkena Velo och Zyn utvinns ur tobak som odlas i Indien – där arbetarna riskerar sin hälsa och ersätts med en dagslön som knappt motsvarar hälften av den lagstadgade minimilönen. Sveriges Radio har intervjuat några ungdomar från olika delar av Sverige om deras tankar och reaktioner.
– Det är svårt att tänka sig, men man får ju dåligt samvete. Det blir ännu en faktor att sluta, säger Eila från Kristinehamn i P4 Värmland.
– Känner jag mig själv rätt så kommer det inte påverka mig tyvärr. Jag hade velat vara mer lättpåverkad på det sättet, men nu har det blivit en så stor del av vardagen, så det är svårt att sluta, säger Hugo från Malmö i P3 Nyheter.
– Jag blev förvånad att höra det, för det marknadsförs ju på vissa sätt så jag skulle förutsätta att det kommer från bättre förhållanden, säger Max från Malmö.
– Man fick en tankeställare, men när man väl har snusat så länge är det väldigt svårt att sluta, säger Joel från Malmö.
– Ja men det är väl ett väldigt klassiskt fenomen. Ska man sluta med telefoner på grund av att utbrytningen av materialet inte är etisk. Nånstans ska väl inte det ansvaret ligga på oss, det ska väl ligga hos företagarna, säger Thea från Malmö.
Baserat på ungdomarnas vittnesmål är det uppenbart att det som krävs för att förebygga nikotinberoende bland unga är ökad kunskapsspridning i kombination med starkare regleringar som minskar tillgängligheten och normaliseringen av nikotin i ungas vardag. Ungdomarna uppger att kunskap har betydelse även om den inte alltid är tillräcklig för att motivera de som är fast i ett beroende till att sluta. Det är hög tid att Sveriges politiker inför:
- lag om nikotinfri skoltid
- totalförbud mot all reklam
- höjda skatter
- höjd åldersgräns
- förbud mot godisliknande smaker
- striktare regler kring försäljning
Vill du hjälpa oss att stärka barn och ungas skydd mot skadliga nikotinberoenden? Stöd vårt arbete här.