Uppiggande läsning

Det är alltid lika härligt när man läser om skolor eller andra aktörer som inser vad man kan vinna på att tänka förebyggande. Katedralskolan i Uppsala inleder efter sportlovet ett stort arbete för att lyfta tobaksfrågan. Det härliga är att man tänkt till ordentligt, man gör inte bara ett nedslag utan planerar att arbeta struturerat med frågan samt att lyfta upp den i ett sammanhang av miljö och hållbarhet.

Tobak skadar din hälsa, absolut. Men den även påverkar även globalt med barnarbete, miljöförstöringar och klimatpåverkan. Om vi vill skapa ett hållbart samhälle så är tobaken en viktig del att diskutera. Vill vi skapa skolor med bra arbetsmiljö och fri från tobak så krävs det också ett helhets tänk likt Katedralskolans. Att lyfta upp tobaken i fler perspektiv och i flera ämnen. Man kan prata tobak på matten, samhällskunskapen, bild (media och marknadsföring), kemi, biologi, idrott….jag vågar sticka ut hakan och säga att man kan diskutera det i nästa alla ämnen.

Läs mer om arbetet via länken nedan och vill du veta mer om tobakens påverkan globalt klicka in på tobaccoschildren.org.

Lycka till Katedralskolan och kör hårt!