Var femte barn i 13-15 års ålder röker i Indonesien

76,2 procent av den vuxna befolkningen i Indonesien röker, vilket innebär att landet har högst andel vuxna rökare i världen. Andelen barn i 13-15 års ålder som röker är 19,4 procent. Den sociala acceptansen för rökning är hög och tobaksföretag riktar medvetet sina marknadsföringskampanjer till barn och ungdomar.

Tillsammans med en partnerorganisation i Indonesien har organisationen Unfairtobacco gjort en film som uppmärksammar hur tobaksindustrin kränker indonesiska barns rätt till information samt rätt till skydd mot skadlig reklam, och framförallt deras rätt till god hälsa.

Filmen Youth Smoking and the Right to Health in Indonesia visar hur och varför Indonesiska ungdomar börjar röka. Rökning normaliseras i kompisgäng och det är lätt för ungdomar att få tag på cigaretter i omgivningen. Cigaretter säljs dessutom styckvis för att unga ska ha råd att köpa.

I filmen intervjuas 17-åriga Rafi som började röka i tidig ålder, redan i sjunde klass. Han började på grund av nyfikenhet och för att hans kompisar rökte. Nu röker han cirka ett halvt paket cigaretter per dag och spenderar en stor andel av hans pengar på cigaretter. Efter fem års rökning ångrar han att han började och är så beroende att det är svårt att sluta.

Se filmen här.