Efter en föreläsning på en gymnasieskola i Norrköping intervjuades A Non Smoking Generations föreläsare Karin Wenger och Freja Falkenberg i P4 Östergötland. De berättade om riskerna med snus och vapes som blir allt mer populära bland unga, om produkternas globala konsekvenser, samt om vår förhoppning att så ett frö hos unga så att fler väljer tobaks-/nikotinfria liv.
Direkt efter en föreläsning för gymnasieelever i Norrköping fick våra föreläsare sprida kunskapen vidare via en radiointervju i P4 Östergötland. Föreläsningen väckte många frågor hos eleverna, bland annat om nikotinets effekter, och Karin och Freja förklarade i intervjun:
– Tobaksindustrin arbetar väldigt mycket med marknadsföring, att de har mycket färger, de använder sig av smaktillsatser för att locka in barn och unga, även fast de påstår att de inte marknadsför sig till barn och unga.
– Och de marknadsförs ju också för att verka mindre farliga, och det är faktiskt inte så många som har koll på just nikotinets effekter på våra kroppar.
Föreläsarna lyfte att det har skett en stor ökning i andelen gymnasieelever som snusar, och att till och med rökningen har ökat de senaste åren. När de får frågan om varför unga börjar och varför bruket kan skilja sig mellan olika grupper svarar Freja:
– 9 av 10 börjar använda, eller testa, den här produkten på grund av grupptryck, så att kompisar har en väldigt stor påverkan här.
Utöver nikotinets hälsorisker och tobaksindustrins strategier handlar föreläsningen om hur tobaksindustrin kränker mänskliga rättigheter och hotar hållbar utveckling, vilket är ett viktigt perspektiv för många unga. Freja berättar:
– Vi presenterar ju ett till perspektiv, utöver hälsan, och det är många som upplever att just barnarbete och miljöpåverkan är skäl att avstå från tobak. 56 % säger att barnarbete är ett skäl att avstå och 45 % säger klimatpåverkan när vi har gjort undersökningar, så det verkar som att många blir berörda av det.
Reportern avslutar intervjun med att lyfta problematiken kring att tobaks-/nikotinbruk kan upplevas coolt och kännas bra i stunden, samtidigt som det både skadar individen och orsakar hållbarhetsproblem i produktionen. Karin svarar:
– När man har ett beroende hamnar man i ett dilemma, vi hoppas att vi kan så ett frö och att man kanske går hem och funderar på om det verkligen är värt att fortsätta med det här och använda tobaksindustrins produkter.
Lyssna på hela intervjun här, cirka 40 minuter in i programmet.
Vill du hjälpa oss att sprida viktig kunskap till fler? Stöd vårt arbete här.