Världsdagen för säkerhet och hälsa på arbetsplatsen: tobaksodling

28 april 2025
 / 
Världsdagen för säkerhet och hälsa på arbetsplatsen: tobaksodling

Att få sin säkerhet och hälsa garanterad är långt ifrån verkligheten för tobaksbönder runt om i världen. Indonesien är ett av många tobaksodlande länder där tobaksbönder arbetar under omänskliga förhållanden med allvarliga hälsoproblem och ekonomisk osäkerhet som följd. På Världsdagen för säkerhet och hälsa på arbetsplatsen lyfter A Non Smoking Generation röster från tobaksbönder som exploateras av en industri som endast värnar om att säkra sin egen vinst.

I februari 2025 lanserade vi rapporten Människorna bakom nikotinet, som uppmärksammar de oacceptabla arbetsvillkoren och barnarbetet på tobaksodlingar i Indonesien. Rapporten är till stor del baserad på personliga berättelser och erfarenheter som framkom i intervjuer med tobaksbönder som lever och arbetar på ön Lombok i Indonesien.

I en gruppintervju med fem kvinnliga bönder framfördes tydligt vilka hälsorisker som arbetsmiljön på tobaksodlingar innebär, och att den dåliga avkastningen från arbetet inte motiverar att utsätta sig för dem.

När vi frågar om de märkt av någon påverkan på hälsan berättar de alla att de blir snurriga i huvudet, de får huvudvärk och mår illa på grund av lukten från gödningsmedlet och från värmen i solen. De beskriver att de blir utmattade och att det värsta är ugnarna där de också blir illamående och får feber. De får även ont i händerna och knäna när de gör bugulangtang. De vill inte att deras barn och barnbarn ska arbeta med tobaksodling för att det är hårt arbete och krävs mycket pengar för det. De uttrycker en stark önskan om att deras barn ska bli något “annat, något mer och bättre”.

”My son is already a farmer but I don’t want my grandson to be like his father, I will send him away to a school far away, because this work is so exhausting, and also its not promising.” 

Vid ett möte och en intervju med en manlig tobaksbonde, Pai, blev det också tydligt att tobaksodling är en osäker sysselsättning, som innebär arbetsmoment som kan vara rent av farliga. Pai vittnade också om hur tobaksindustrin håller bönder fast i fattigdom och skuldslaveri genom orättvisa avtal och oskäligt låga priser för tobaken.

En intensiv, svidande och påträngande lukt genomsyrar allt i sin närhet och våra huvuden blir yra av den korta vistelsen där inne. Luften är tung och kvav, och det är svårt att föreställa sig att arbeta i detta klimat, dag ut och dag in, särskilt eftersom Pai varken har skor, skyddsutrustning eller munskydd när han jobbar. Vi får vara med och se när Pai och hans kollegor står högst upp på bjälkarna och balanserar för att hänga upp de tunga långa pinnarna med sydda tobaksblad.

“The biggest challenge was they put the cheapest price on our tobacco leaf. Because we already took out a loan. We didn’t have any option, we had to sell to them. We had loans. When I see the price was actually higher at other places, I will sell also to that. But since we had the loan, we had to go there and pay. They put the lowest price with us, and our money had already run out during the process.”

Alla människor har rätt till en säker miljö och god hälsa, såväl i privat- som i arbetslivet. Tobaksindustrin kränker dessa rättigheter hos både konsumenter och producenter av deras produkter.

Hjälp oss att stå upp mot tobaksindustrins oetiska och ohållbara verksamhet, stöd vårt arbete här.