
Idag den 20 februari infaller världsdagen för social rättvisa, ett begrepp som är helt oförenligt med tobaksindustrins verksamhet. Tobaksindustrin orsakar ojämlikhet och sociala klyftor både genom att marknadsföra sina skadliga produkter till olika befolkningsgrupper och genom att upprätthålla fattigdom bland arbetare inom produktionen. Ta avstånd från tobak alla dagar, för dig själv och en mer rättvis värld.
Tobak är den främsta orsaken till döds- och sjukdomsfall som går att förebygga, och en betydande orsak till ojämlikhet i hälsa. Tobaksföretag anpassar medvetet sin marknadsföring för att tilltala och rekrytera fler kunder bland olika befolkningsgrupper. Ett tydligt exempel i den svenska kontexten är att företag som säljer vitt snus designar trendiga dosor, tillsätter lockande smaker och gör reklam via kända kvinnliga profiler i sociala medier för att attrahera kvinnor och unga tjejer. Resultatet är att bruket har ökat markant de senaste åren. Enligt CAN:s nationella skolundersökningar har snusandet bland tjejer i gymnasiets årskurs två ökat från fyra till 26 procent på tio år.
Inte endast i konsumtionsledet utan också i produktionen är tobaksindustrin en direkt orsak till ojämlikhet och sociala orättvisor. Industrins affärsmodell bygger på systematisk exploatering av tobaksbönder, som pressas in i orättvisa avtal som leder till skuldsättning och fattigdom som ofta förs vidare i generationer. Bönderna har sällan råd att anställa vuxna som kan hjälpa till i det krävande arbetet som tobaksodling innebär, och tvingas i stället ta hjälp av sina barn – som får sämre chanser till utbildning och annan försörjning i framtiden. Arbetet med tobak innebär dessutom allvarliga hälsorisker och barnen är extra sårbara. Uppskattningsvis arbetar minst 1,3 miljoner barn under 14 år inom tobaksindustrin.
Vill du hjälpa oss i kampen mot tobaksindustrin – för en mer rättvis värld? Stöd vårt arbete här.