Varning: 10-åringar använder e-cigaretter

Fritidspersonal i västra Göteborg har varnat för att allt fler och yngre elever använder e-cigaretter. Personalen har sett att mellan- och högstadieelever från Frejaskolan samlas i en park där de använder e-cigaretter. Läkare varnar för e-cigarettens hälsorisker och skolan har informerat elevernas föräldrar om problemet. Det rapporterar GöteborgDirekt.

Personal inom fritidsverksamheten i västra Göteborg har uppmärksammat en markant ökning av barn som använder e-cigaretter i en park i Frölunda. Barnen är ofta så unga att de går i mellanstadiet. GöteborgDirekt pratade med en fritidsanställd som betonade att barnen testar tillsammans med äldre ungdomar för att de tycker att det är häftigt och för att det smakar gott. Dessutom verkar det vara lätt för ungdomarna att få tag på produkten via nätet. Fritidspersonalen valde att uppmärksamma elevernas skola om problemet, och skolan har i sin tur informerat föräldrarna om vad som pågår i elevernas umgängeskretsar.

Ungdomarna tror dessutom att e-cigaretter är ofarliga. Barnläkaren Emma Goksör upplyser tvärtemot om att alla typer av e-cigaretter påverkar luftvägarna, blodtrycket och kärlen. Emma betonar att unga riskerar att bli beroende snabbt, och hon hänvisar även till en studie som visar på stor risk för att e-cigaretter kan bli en inkörsport till vanliga cigaretter.

Läs mer i GöteborgDirekt.