Samtidigt som flera länder i EU har förbjudit vitt snus för att skydda unga, fastnar allt fler svenska ungdomar i skadliga nikotinberoenden. I en artikel i Epoch Times uppmärksammar A Non Smoking Generation, Svenska Tandläkarförbundet, Folkhälsomyndigheten och Hjärt-Lungfonden det brådskande behovet av politiska åtgärder för att stoppa tobaksindustrins marknadsföring riktad mot unga.
Sedan 2022 är det 18 årsgräns för att få köpa vitt snus och det är förbjudet för tobaksindustrin att marknadsföra sina produkter till unga som är under 25 år, men ändå fortsätter tillgången, reklamen och bruket av vitt snus att öka bland svenska ungdomar. Det vita snuset innehåller ofta extremt höga doser nikotin som medför en lång rad allvarliga hälsorisker, framför allt för barn och unga.
I Epoch Times artikel framhåller Anette Rosengren, koncernchef på Swedish Match, att deras produkter enbart marknadsförs till vuxna som redan röker eller använder nikotin i annan form, samt att vitt snus är ett mindre skadligt alternativ till rökning.
Tillsammans med Folkhälsomyndigheten och andra organisationer som arbetar för folkhälsan bemöter A Non Smoking Generations generalsekreterare Helen Stjerna tobaksindustrins argument och riktar skarp kritik mot det vita snuset samt bristen på reglering.
Helen Stjerna betonar att det är centralt för tobaksindustrin att rekrytera nya kunder bland unga, och att lagstiftningen måste stärkas för att ge denna målgrupp bättre skydd. A Non Smoking Generation vill förbjuda alla former av reklam och smaktillsatser, införa en lag om nikotinfri skoltid, och höja skatten på samtliga av tobaksindustrins produkter.
– Industrin delade ut gratis smakprover på festivaler och events, i sociala medier och till och med på skolgården. Att det tillåts kallas tobaksfritt och dessutom smakar godis gör att det framstår som helt ofarligt och att extremt många är helt okunniga om både långsiktiga hälsorisker och direkta skador på den unga hjärnan, säger Helen Stjerna till Epoch Times.
Helen förklarar att ungdomars hjärnor är extra känsliga för nikotinets effekter, och att unga som fastnar i nikotinberoende löper ökad risk att drabbas av psykisk ohälsa samt att börja röka och fastna i andra skadliga drogmissbruk.
– Det innehåller ju ofta skyhöga mängder nikotin och är därmed mer skadligt och mer beroendeframkallande än till exempel cigaretter. Av nämnda anledningar har Folkhälsomyndigheten varit tydlig med att det är svårt och olämpligt att jämföra olika tobaks och nikotinprodukter, säger Helen Stjerna.
Folkhälsomyndigheten uttrycker oro kring den ökande användningen av vitt snus bland unga, och påpekar behovet av insatser för att minska tillgängligheten och efterfrågan på nikotinprodukter. Trots att det kan vara för tidigt att förutse de långsiktiga skadorna av pågående utveckling vill Folkhälsomyndigheten ändå vidta åtgärder utifrån befintligt forskningsläge.
– Däremot vet vi att alla tobaks- och nikotinprodukter innehåller nikotin som är akuttoxiskt och starkt beroendeframkallande. Nikotin kan på kort sikt försämra blodkärlens funktioner och höja blodtrycket och pulsen – mekanismer som på sikt kan bidra till en ökad risk för hjärt och kärlsjukdomar.
Anette Jansson på Hjärt-Lungfonden lyfter samma oro som A Non Smoking Generation och Folkhälsomyndigheten; att den ökande nikotinanvändningen riskerar att leda till sämre folkhälsa på längre sikt. Organisationen vill att ”försiktighetsprincipen ska råda för att skydda våra barn och unga”.
– Det är en lavinartad ökning av användandet av det vita snuset. Hur kommer det att se ut om 25 år? Det är lätt att säga att det är mindre skadligt men, ur ett folkhälsoperspektiv, när det blir så många fler som använder nikotin så vet vi inte hur bördan av sjukdom påverkas på sikt, säger Anette Jansson.
Svenska Tandläkarförbundet har märkt att allt fler ungdomar får problem med sin munhälsa på grund av vitt snus, och har därför börjat utbilda sin personal om produkten. Patricia de Palma, som är tandvårdschef för universitetstandvården och övertandläkare på Karolinska institutet i Huddinge, berättar att allt snus kan ge skador på tandköttet och förespråkar starkare reglering av produkten. Tandläkarförbundet vill inte att vitt snus ska få marknadsföras av kända profiler i sociala medier eller att det ska få smaka godis och framställas som ofarligt.
Det bruna snuset är förbjudet i hela EU men det vita snuset har kringgått all lagstiftning eftersom det marknadsförts som ”tobaksfritt” – trots att nikotinet utvinns ur tobaksplantan. För att skydda unga har dock vissa europeiska länder – Nederländerna, Belgien, delar av Tyskland och senast Frankrike – beslutat att förbjuda även vitt snus.
Vill du att även svenska ungdomar ska få bättre skydd mot det vita snuset? Stöd vårt arbete här.
Källa: Epoch Times