”Vitt snus kan ha mer nikotin än vanlig prilla”

Det ännu helt oreglerade vita snuset marknadsförs ofta som ”tobaksfritt” och lockar framför allt ungdomar samt kvinnor. Produkten upplevs av vissa som ett fräschare alternativ till traditionellt snus, men kan innehålla högre nikotinhalt än en vanlig prilla. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Rapporter från både CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) och Folkhälsomyndigheten visar att bruket av både traditionellt samt vitt snus har ökat de senaste åren. I en artikel uppmärksammar SvD att det nyare så kallat ”tobaksfria” snuset ännu inte regleras och att tobaksföretagen kan locka nya kunder genom reklam, design och smaktillsatser.

En liten vit påse utan tobak under läppen känns helt enkelt fräschare, säger vissa som väljer den. Men enligt organisationen A non smoking generation som arbetar för att unga ska välja bort tobak stämmer det inte att produkterna är tobaksfria, eftersom nikotinet utvinns ur tobak.

Vill du hjälpa oss i vårt påverkansarbete för starkare reglering av samtliga tobaks- och nikotinprodukter? Stöd oss här.