Vitt snus lockar tjejer in i riskfyllt beroende

8 juni 2021
 / 
Vitt snus lockar tjejer in i riskfyllt beroende

Det vita snuset som marknadsförs som tobaksfritt – trots att det innehåller nikotin som framställs av tobak – blir alltmer populärt bland unga tjejer. Louise Adermark, nikotinforskare vid Göteborgs universitet, intervjuas i ttela om produktens skadeverkningar på både hälsa och miljö.

Vitt snus finns i tusentals olika smaker och förpackas i dosor med attraktiv design. Till skillnad från brunt snus processas produkten ytterligare så att både färgen och smaken av tobak försvunner. Trots att nikotinet utvinns från tobak marknadsförs produkten som ”tobaksfri”, och än så länge regleras produkten därför inte i tobakslagstiftningen. Tobaksföretagen kan därför exempelvis smaksätta produkterna med godisliknande smaker och göra reklam riktat till ungdomar i sociala medier.

Den vilseledande marknadsföringen av produkten som tobaksfri har gett upphov till en felaktig uppfattning om dess hälsopåverkan, som enligt nikotinforskaren Louise Adermark inte skiljer sig särskilt mycket från riskerna med traditionellt snus. Många tror att vitt snus är ofarligt, men forskning visar att nikotin inte bara är extremt beroendeframkallande, utan också skadar hjärnan och blodkärl samt ökar mottagligheten för andra droger.

Utöver kunskapsbristen gällande det vita snusets hälsorisker lyfter Louise att många även uppfattar produkten som mindre skadlig för miljön, vilket inte stämmer eftersom nikotinet utvinns från samma tobak som övriga tobaksprodukter. Denna missuppfattning har dock bidragit till att miljömedvetna ungdomar väljer vitt snus i tron om att det är bättre för miljön.

Den nya produkten verkar framförallt tilltala unga kvinnor, vilket Louise Adermark anser är särskilt oroväckande då denna målgrupp sannolikt aldrig annars hade börjat använda tobaksprodukter. Louise är oroad över att vitt snus riskerar leda till ökat tobaksbruk bland ungdomar.

Vill du hjälpa oss att förebygga alla former av tobaksbruk bland unga? Stöd oss här.