Vitt snus och cigarettfimpar är det vanligaste skräpet i fjällorter

1 juli 2024
 / 
Vitt snus och cigarettfimpar är det vanligaste skräpet i fjällorter

Under projektet Håll Fjället Rent plockades över 26 000 skräpförmål med målet att minska nedskräpning i fjällen. Det vanligaste skräpet var fimpar, snusprillor och andra produkter som innehåller plast. Det visar en undersökning genomförd av Håll Sverige Rent och SkiStar.

I april uppmärksammade A Non Smoking Generation Håll Sverige Rents årliga skräprapport som visar att fimpar och snus står sammantaget för 66 procent av allt skräp på Sveriges gator. Under våren har Håll Sverige Rent, på uppdrag av SkiStar, genomfört en undersökning av den utbredda nedskräpningen på fyra svenska fjälldestinationer. Årets undersökning visar att cigarettfimpar och snusprillor är bland det vanligaste skräpet i fjällen, något som stämmer överens med det tidigare resultatet från 2023. I år har Håll Sverige Rent börjat särskilja det vita snuset från det traditionella snuset och 77 procent av prillorna som hittades på marken var vitt snus.

Snusprillor innehåller plast och bryts inte ner i naturen. Det gör prillan, likt fimpen, till en riktig värsting. Och det vita snuset blir alltmer populärt, särskilt bland ungdomar. Det är en oroande utveckling både för människors hälsa men också nedskräpningen framöver, säger Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent.

Tobaksföretag ska vara ersättningsskyldiga för det skräp som städas upp, då det klassas som engångsartiklar. Det är av största vikt att dessa företag hålls ansvariga och inte ges möjlighet att köpa sig fria från sitt miljöansvar eller använda städinsatser för att framstå som mer hållbara. Tobaksindustrin bidrar till omfattande skogsavverkning, förgiftning av mark vid odling av tobaksblad, och har en klimatpåverkan som är nästan dubbelt så stor som Sveriges. Med en så betydande negativ inverkan på miljö och klimat, kan tobak aldrig betraktas som hållbart. Därför är det viktigt att börja arbeta i rätt ände – genom att förebygga användningen av tobaks-/nikotinprodukter för att skräpet inte ska hamna på gator, i hav och natur.

Vill du hjälpa oss att förebygga användningen av tobaks-/nikotinprodukter bland unga? Stöd vårt arbete här.