A Non Smoking Generation i Epoch Times

17 maj 2024
 / 
A Non Smoking Generation i Epoch Times

Sedan lanseringen av det vita snuset 2016 har användningen av nikotinprodukter ökat explosionsartat bland unga. Inför EU-valet har flera partier öppet tagit ställning för att “skydda” det vita snuset i sina valkampanjer. Helen Stjerna, generalsekreterare för A Non Smoking Generation, förklarar i en intervju med Epoch Times att den lagstiftning som reglerar nikotinprodukter är otillräcklig för att skydda barn och unga från att börja använda dem. Produkterna marknadsförs fortfarande med godisliknande smaker och ungdomlig design, beskattas minimalt och med bristande tillsyn vid försäljning.

Det är tack vare framgångsrika informationskampanjer om rökningens hälsorisker samt en förbättrad tobakslagstiftning som cigarettanvändningen har minskat i Sverige. För att försäkra sina intäkter, tog därför tobaksindustrin fram nya så kallade ”tobaksfria” nikotinprodukter som inte regleras av tobakslagen, och fram till 2022 saknades en lagstiftning som reglerade nikotinprodukter överhuvudtaget i Sverige, vilket gav tobaksindustrin frihet att värva en helt ny generation nikotinister. Även om den nya regleringen av “tobaksfria” nikotinprodukter välkomnades, är den bristfällig – något som påpekades av A Non Smoking Generation i samband med lagförslaget. Det krävs en starkare reglering för att skydda unga från att börja använda dessa produkter, förklarar Helen Stjerna i en intervju med Epoch Times.

– Marknadsföringen av dessa produkter är idag bara delvis förbjuden. Det är inte tillåtet att marknadsföra dem i radio och tv, men sociala medier, där barn och unga spenderar mycket tid, är fortfarande en öppen kanal. Det är ett stort feltänk, säger Helen under intervjun.

Helen förklarar att nikotinet i de så kallade ”tobaksfria” produkterna utvinns direkt från tobaksplantan. Genom att kalla dem tobaksfria kringgår tobaksindustrin både lagstiftningen och tobaksskatten, vilket utgör ett stort problem, betonar Helen. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar att 70 procent av priset på tobaksprodukter bör utgöras av skatt, för att det ska vara mindre tillgängligt för unga. 

Tobaksindustrins påståenden om att snus räddar liv saknar vetenskapligt stöd och istället ökar risken för blandbruk. Det är evidensbaserade läkemedel som är effektiva för rökavvänjning, inte snus, understryker hon. 

Eftersom tobaksbruket är socialt smittsamt betonar Helen vikten av en helt tobaksfri skoltid. Den senaste Novusundersökningen, på uppdrag av A Non Smoking Generation, visar att 96 procent av alla tobaksbrukare börjar i tonåren eller ännu tidigare. Dessutom anger nio av tio unga att grupptryck är en trolig anledning till att börja använda nikotinprodukter. Många unga vill sluta, men det kan kännas omöjligt när produkterna används fritt under skoltiden. Lagen om rökfria skolgårdar omfattar inte snus och tillåter dessutom rökning precis utanför skolans område. En helt tobaksfri skoltid skulle omfatta samtliga tobaks-/nikotinprodukter och gälla hela skoltiden, med målet att skydda de barn och unga som ännu inte har börjat samt underlätta för de som vill sluta. Flera skolor som redan har implementerat en tobaksfri skoltid rapporterar goda resultat.

A Non Smoking Generation uppmanar politiker och andra vuxna att ta sitt ansvar genom att skapa bättre förutsättningar för barn och unga att avstå från tobak/nikotin. Genom att stödja en av de EU-kandidater som vill reglera det vita snuset inom den Europeiska unionen, tar du ställning mot tobaksindustrin och står upp för barn och ungas rätt till hälsa. 

Vill du stödja vårt arbete för ännu hårdare reglering av samtliga tobaks- och nikotinprodukter? Se hur du kan bidra här.