A Non Smoking Generation träffar socialministern för att lyfta ungas röster i tobakspolitiken

12 december 2024
 / 
A Non Smoking Generation träffar socialministern för att lyfta ungas röster i tobakspolitiken

Onsdag 11 december träffade A Non Smoking Generations generalsekreterare Helen Stjerna socialminister Jakob Forssmed (KD), för att diskutera tobakspolitik och de åtgärder som krävs för att få stopp på det drastiskt ökande nikotinbruket bland ungdomar. Under mötet överlämnades både vår nya Novusrapport som beskriver bakgrunden och lösningar till pågående utveckling, och en lista med frågor som ungdomar runtom i Sverige vill ha svar på. Exempelvis, varför marknadsförs produkterna till barn när det är 18 års-gräns?

Mötet inleddes med att vår generalsekreterare Helen Stjerna presenterade A Non Smoking Generations arbete, vår nya Novusrapport och vårt projekt Tobaksbarn. Därefter belyste hon följande punkter.

  • Trots att fler svenskar uppger att de röker mindre minskar inte försäljningen av cigaretter, vilket indikerar ett gap mellan självrapporterad konsumtion och faktisk försäljning.
  • Angående debatten kring nya nikotinprodukter betonade Helen att det inte råder brist på vetenskaplig evidens om nikotinets hälsorisker. Hon uppmärksammade särskilt SBU:s rapport som visar att snus kan leda till rökdebut och även larmrapporter om att allt fler unga kvinnor använder snus under graviditet, vilket riskerar både deras och barnens hälsa.
  • Det finns ett stort behov av en omfattande informationsinsats för att höja befolkningens kunskap om tobakens och nikotinets effekter. Enligt vår nya Novusrapport svarar 28 % av unga att föräldrar köper ut vitt snus och e-cigaretter till sina barn, vilket tyder på bristande kunskap om riskerna.
  • Jakob Forssmed frågade om det finns ett kausalt samband mellan nikotin och psykisk ohälsa, varpå Helen refererade till Louise Adermarks forskning om nikotinets skador på hjärnan. Hon beskrev också den låga kunskapen bland barn och unga, särskilt kopplat till psykisk ohälsa, inlärningssvårigheter och diabetes typ 2.
  • Helen belyste att enligt forskning blir hälften av de som testar nikotinprodukter beroende. Enligt CAN:s skolundersökning 2024 har 54 procent av gymnasieeleverna i årskurs två testat vitt snus, och 56 procent har testat e-cigaretter. Novusrapporten visar att åtta av tio unga uppger att man får tillgång till nikotin via kiosker som inte kontrollerar leg.
  • Jakob ställde frågor om statistiken kring gymnasieelevers tobaksanvändning och om det är vanligt att använda flera nikotinprodukter samtidigt. Han uttryckte först att lagstiftningen är robust och tydlig kring nikotinprodukter. Helen motsatte sig hans påstående och förklarade att den är alldeles för vag, och gav exempel på förekomsten av nikotinreklam i podcasts. Jakob instämde då i att lagstiftningen är otillräcklig för att skydda unga under 25 och öppnade upp för att stärka tillsynen.

Vi på A Non Smoking Generation presenterade sex tydliga åtgärder:

  1. Höj åldersgränsen och skärp reglerna för nikotinprodukter
  2. Inför lag om nikotinfri skoltid
  3. Höj tobaksskatten och inkludera alla nikotinprodukter som inte är läkemedel
  4. Höj kunskapen och förbättra hälsovarningarna
  5. Förbjud all reklam på alla plattformar
  6. Förbjud godisliknande smaker

Helen påtalade också vikten av en hållbarhetsskatt för att inkludera tobaksindustrins omfattande miljöpåverkan. Jakob medgav att nikotinskatter i Sverige är låga, men kunde inte ge några besked om kommande förändringar.

Jakob betonade att regeringen inte är nöjd med den nuvarande situationen. Han uteslöt inte fler åtgärder framöver men nämnde att det finns begränsade resurser för att ta tag i lagstiftningen i dagsläget. Arbetet med nikotinfri skoltid är fortfarande under beredning, och tillkännagivandet från riksdagen om langningsförbud kommer att övervägas vidare.

Mötet avslutades med en tydlig gemensam insikt om att mer arbete krävs för att skydda barn och unga från nikotinets skadliga effekter.

Frågelistan från högstadie- och gymnasieelever som överlämnades till Jakob Forssmed:

  • Varför har vi inte tobaksfri skoltid i Sverige?
  • Varför är det så många (politiker) som nekar till att reglering av vitt snus som tobak? 
  • Varför marknadsförs produkterna till barn när det är 18-årsgräns (tex genom godissmaker, leksaksförpackningar etc)? 
  • Hur kan vitt snus kosta mindre än godis när det förstör hjärnan?
  • Varför har inte vitt snus och vapes riktiga hälsovarningar som informerar om alla hälsorisker som finns för nikotin?
  • Kan politiker stifta lagar för att göra något åt tobaksindustrins barnarbete, klimatpåverkan och marknadsföring som gör barn och unga beroende (förutom de “lagar” som finns nu)? Vad exakt ska man göra och hur lång tid tror Forssmed att det kommer ta innan man löst problemen?
  • Varför förbjuds inte smaksättning av de nyaste nikotinprodukterna som på de traditionella tobaksprodukterna? 
  • Varför inte höja skatten på alla nikotinprodukter då man vet alla risker och konsekvenser med nikotin? 
  • Hur ser möjligheterna ut för en generell regel om en helt nikotinfri skolmiljö? 
  • Nikotin kommer från tobaksplantan, hur kan det vara rimligt att de nya nikotinprodukterna då inte faller under tobakslagen där marknadsföring är helt förbjuden? 

Vill du hjälpa oss att förebygga nikotinberoende bland barn och unga? Stöd vårt arbete här.