Tobaksbarn

Tobaksbonde händer Malawi

Sedan 2013 driver vi projektet Tobaksbarn med stöd av Sida genom ForumCiv. Projektets mål är att öka medvetenheten och kunskapen om tobaksindustrins långtgående globala konsekvenser som barnarbete, fattigdom, ojämlikhet och miljöförstöring. Kunskapen ska i sin tur skapa engagemang och motivation för att stärka valet att avstå från tobakskonsumtion. 


Föreläsningsturné hösten 2021

Projektet Tobaksbarn består till stor del av en föreläsningsturné där vi besöker högstadie- och gymnasieelever runtom i Sverige.  Föreläsningen Barnarbete i ny förpackning belyser att samtliga tobaks- och nikotinprodukter, även nya produkter såsom e-cigaretter och vitt snus, framställs av tobak och medför omfattande hållbarhetsproblem.

Efter föreläsningen 2020 svarade 97 % av eleverna att de hade fått argument för att avstå från tobak. Det visar att vårt projekt – och den kunskap som vi förmedlar – gör skillnad. Nu är höstens turné igång och vi ser fram emot att träffa fler unga runtom i Sverige.

Vi välkomnar intresseanmälningar till tobaksbarn@nonsmoking.se med info om stad, skola och antal elever. Vi kan dessvärre inte besöka alla skolor, men vi kan erbjuda alla som önskar en inspelad digital föreläsning samt kompletterande skolmaterial. Läs mer om det nedan.

Digital föreläsning och skolmaterial

För att vi ska kunna nå ut till skolor och ungdomar i hela Sverige erbjuder vi nu också en inspelad digital version av föreläsningen.

För skolor som är intresserade av den digitala föreläsningen, fyll i detta formulär för att få tillgång till en sida som innehåller länk till filmen, kompletterande faktamaterial och länkar till enkäter för uppföljning. Alternativt mejla till info@nonsmoking.se så skickar vi allt material till er.

Faktablad och diskussionsövningar om tobak kopplat till global hållbar utveckling:

Affischer som skolor kan ladda ned, skriva ut och sätta upp i klassrum, korridorer eller hos elevhälsan:

Bakgrund och mer info om föreläsningen

Sedan projektet startade 2013 har drygt 190 000 elever sett föreläsningen ”50 kr och barnarbete på köpet/Barnarbete i ny förpackning” – som handlar om att belysa tobak ur ett globalt perspektiv. Tobak kan kopplas till alla 17 globala mål för hållbar utveckling och är ett av vår tids största folkhälsoproblem. Att barnarbete är vanligt inom tobaksodling är känt sedan länge men trots det är kunskapen i frågan låg. Tobaksindustrin orsakar enorma miljöproblem både inom produktionen och konsumtionen. Skogsavverkning och förgiftade jordar är två exempel på hur tobaksodling påverkar miljön i de länder som odlar tobak. Tobaksrelaterade produkter är det vanligaste skräpet på våra gator och ett av de vanligaste på stränderna. Tobaksprodukter innehåller plast, gifter och kemikalier som förgiftar både djur och natur. 2018 åkte vi till Malawi för att få mer kunskap om tobaksodling och berättelser från tobaksbönder att förmedla till unga och allmänheten i Sverige. Dessa berättelser ingår nu också i föreläsningen och finns att läsa om i vår rapport Den Stora Tobakslögnen

Varje hösttermin erbjuder vi erbjuder en kostnadsfri föreläsning till högstadie- och gymnasieskolor runtom i Sverige. Föreläsningen pågår under cirka 60 minuter där föreläsarna varvar information med att visa korta filmer och göra värderingsövningar. Efter föreläsningen (2020) uppgav cirka 95 % av tillfrågade elever att föreläsningen var tankeväckande, att de hade lärt sig något nytt, och att de hade fått ökad kunskap om hur tobaksindustrin påverkar global hållbar utveckling. Hela 97 % uppgav att föreläsningen innehåller argument för att avstå från tobak. Vi har en stor efterfrågan på föreläsningen och försöker alltid nå ut till så många elever som möjligt runtom i Sverige. Kravet är vanligtvis därför minst ca 150 elever/föreläsning. För att fler skolor ska få ta del av kunskapen har vi nu också en digital version av föreläsningen, en lärarhandledning, faktamaterial, gruppövningar och sajten www.tobaksbarn.se.

För mer info om föreläsningen, vänligen mejla tobaksbarn@nonsmoking.se eller ring kontoret på 08-10 93 00. 

En fråga som engagerar unga

Vi har under projektperioderna fått ett otroligt gensvar från ungdomar som blir engagerade i frågan och upprörda över att de inte hade fått kunskapen tidigare. Många elever återkommer till oss för att de vill skriva skolarbeten, starta UF-företag eller få andra tips för att engagera sig.

Kommentarer som elever har uppgett i våra enkätundersökningar:

”Bra och tänkvärd! Tack för er tjänst för mänskligheten!”

”Jag snusar själv vitt snus men det här har motiverat mig till att verkligen sluta.”

”Väldigt bra eftersom jag tror många inte är medvetna om att vitt snus är från samma plantager”

”En fantastisk lärorik föreläsning som troligtvis får många att tänka efter angående användning av tobak, vilka förhållanden de som arbetar inom odlingen har och varför användning av tobak är en dålig idé.”

“det var en modern föreläsning med aktuella frågor som berör alla i dagens samhälle.”

”Bästa jag sett. Jag kommer sprida detta för jag förstår nu hur viktigt det är att få stop på det.”

”Fortsätt kämpa för en värld utan tobak.”


Tobaksodling Malawi

 

tobaksbarn logga


Format: föreläsningsturné, lärarhandledning, sociala medier (Instagram, Twitter, Facebook).
Tidsperiod: hösttermin.
Byrå hemsida Tobaksbarn.se: – I Love Internet / Malin & Co,
Övrigt: lärarmaterial – Links of Importance / Inhouse