Barn erbjuds e-cigaretter och snus på sociala medier

14 september 2023
 / 
Barn erbjuds e-cigaretter och snus på sociala medier

I ett nytt inslag på SVT har en journalist intervjuat grundskolelever mellan 13 och 15 år om hur bruket av e-cigaretter ser ut bland barn i deras omgivning. Barnen som intervjuas är eniga om att det är lätt att få tag på e-cigaretter, antingen från unga vuxna som köper ut eller via sociala medier.

E-cigaretter är lätta att få tag på och brukas många i ens omgivning, erkänner barnen som intervjuats av SVTs journalister i Ånge. I ett nytt inslag frågar en journalist grundskoleelever mellan 13 och 15 år hur bruket av e-cigaretter ser ut bland barn i deras omgivning. De berättar att flera av deras vänner brukar e-cigaretter, och att man lätt kan få tag i e-cigaretter, snus, cigaretter och alkohol via Instagram. Över Snapchat erbjuder dessutom unga vuxna att köpa ut mot betalning.

Innan sommaren 2022 fanns det ingen åldersgräns enligt lag på vitt snus, och sedan den regleringen av nya nikotinprodukter kom får inte reklam riktas till eller innehålla personer under 25 år. I vår senaste novusundersökning 2023 kan man dock se att unga exponeras för denna typ av reklam lika mycket som innan den nya lagen kom. Regleringen av nya nikotinprodukter är därmed bristfällig, något som detta SVT-inslag, och många andra, även bekräftar.

Vill du göra det du kan för att skydda barn mot tobak/nikotin? Stöd vårt arbete här.