Helen Stjerna i Svenska Epoch Times

24 maj 2024
 / 
Helen Stjerna i Svenska Epoch Times

I en intervju med svenska Epoch Times delar vår generalsekreterare, Helen Stjerna, sina insikter om tobaksindustrins oetiska metoder och lyfter flera åtgärder som krävs för att skydda folkhälsan.

A Non Smoking Generation har länge arbetat för att skydda barn och unga från att börja använda tobak/nikotin – dels genom en stärkt tobakslagstiftning och kunskapsspridning om tobakens/nikotinets skadeverkningar. Sedan 1979 har vi nått ut till över två miljoner elever genom föreläsningar och klassbesök och flera åtgärder har införts för en bättre folkhälsa.  

Under intervjun med svenska Epoch Times lyfter Helen hur tobakslagstiftningen stärktes genom reklamförbud, rökfria miljöer och en höjd tobaksskatt. Men under 2016 lanserade tobaksindustrin nya nikotinprodukter med en ny strategi. Helen förklarar att tobaksindustrin kallar nikotinprodukter för “tobaksfria” för att kunna runda den nuvarande tobakslagstiftningen. Vid lanseringen av vitt snus kunde företagen undgå åldersgräns vid köp, punktbeskattning samt ett förbud mot marknadsföring, smaker och ungdomlig förpackningsdesign. Under 2022 infördes en 18-årsgräns vid köp av nikotinprodukter och marknadsföringen får varken rikta sig till eller innehålla unga under 25 år. Samtidigt visar vår senaste Novusundersökning att var fjärde ungdom mellan 14-18 år ofta får upp nikotinreklam på sociala medier. Dessutom anger hälften i samma åldersgrupp att smaktillsatser är en trolig anledning att testa nya nikotinprodukter. 

Helen förklarar att vitt snus och e-cigaretter kallas för “tobaksfria” trots att de innehåller nikotin som utvinns direkt från tobaksplantan. Många är omedvetna  om att nikotin är ett nervgift som ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, fosterskador, psykisk ohälsa och leder till försämrade kognitiva förmågor såsom inlärning, minne och koncentration. 

Helen betonar vikten av en kraftig höjning av nikotinskatten för att produkterna ska bli mindre tillgängliga för priskänsliga ungdomar. Hon förklarar att skatteintäkterna kan användas till kunskapsspridning för att fler barn och unga ska kunna göra ett medvetet val att avstå från tobak/nikotin. Sverige ratificerade WHO:s tobakskonvention 2005, en konvention som tydliggör hur tobaks-/nikotinprodukter ska regleras och samt understryker att tobaksindustrin inte ska ha någon inverkan på folkhälsopolitiken. Detta efterföljs inte i Sverige, understryker Helen.

Under intervjun lyfter Helen även: 

  • A Non Smoking Generations föreläsningsturné i Sveriges skolor
  • Att tobak/nikotin motverkar samtliga globala mål
  • Varför barn och unga börjar använda tobaks-/nikotinprodukter
  • Hur avgörande en nikotinfri skoltid är för att skydda de som ännu inte har börjat

Lyssna på hela inslaget här.