Litauen och Tjeckien inför smakförbud på e-cigaretter

27 oktober 2023
 / 
Litauen och Tjeckien inför smakförbud på e-cigaretter

Fler länder följer EU-kommissionens direktiv om att förbjuda smaktillsatser i e-cigaretter, något som både Litauen och Tjeckien implementerat under veckan. Detta uppmärksammar Lithuanian National Radio and Television och Radio Prague International. Smaktillsatserna lockar unga att testa e-cigaretter eftersom produkten kan uppfattas som ofarlig. Tvärtom visar forskning att nikotinprodukter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, depression samt orsakar permanenta skador på hjärnan. EU-kommissionen strävar mot att uppnå en tobaksfri generation år 2040, med målet att färre än 5% av befolkningen inom EU ska använda tobaks-/nikotinprodukter.

I juni 2022 föreslog EU-kommissionen att e-cigaretter med smaktillsatser ska förbjudas inom EU för att skydda fler från att börja med tobaks/nikotinprodukter. Flera länder har redan tillämpat förbudet nationellt, och under den senaste veckan har Litauen och Tjeckien implementerat smakförbudet. Detta är i linje med Europe’s Beating Cancer Plan samt uppnå en europeisk tobaksfri generation. 

I Litauens huvudstad Vilnius står e-cigaretter för 38 procent för totala köpet av tobaks/nikotinprodukter, vilket är högst i världen. Tidigare har smaktillsatser i cigaretter och rulltobak varit förbjuden i men 2022 beslutade Litauens regeringen att även förbjuda tillsatser i e-cigaretter som påverkar smaken, doften och rökens intensitet. Dessutom får e-cigaretten inte innehålla ämnen som vitaminer, kaffein och taurin, som associeras med hälsa och vitalitet. Detta uppmärksammar Lithuanian National Radio and Television.

Den tjeckiska jordbruks- och livsmedelsinspektionen redogör för Tjeckiens beslut om att förbjuda karismatisk smaker i e-cigaretter samt införandet av hälsovarningar och information om att e-cigaretten är en tobaksprodukt, på förpackningen. Beslutet togs i juni 2023 och fyra månader senare implementeras nu försäljningsförbudet av smaksatta e-cigaretter.

I Sverige har smaksättning av vitt snus och e-cigaretter ännu inte reglerats trots EU-kommissionens direktiv. Vår senaste Novusundersökning visar att mer än hälften av unga anser att goda smaker är en anledning till att vilja testa nya nikotinprodukter och dessutom anser över 60 procent av unga att det är lätt att få tag på både vitt snus och e-cigaretter om man är minderårig. Under veckan intervjuades A Non Smoking Generations föreläsare, Ebba och Lina och elever från Brogymnasiet efter en föreläsning om föräldrars ansvar i tobaksfrågan. Ta del av inslaget i P4 Värmland.

Vill du stödja vårt arbete för starkare tobakslagar i Sverige? Se hur du kan bidra här.