Användningen av e-cigaretter har ökat lavinartat bland unga under de senaste åren. Det visar Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) senaste nationella skolundersökning. Ökningen bland unga uppmärksammas av flera fältarbetare i Härnösand som menar att debuten för e-cigaretter kan vara så tidig som i årskurs 4. Detta lyfter SVT Nyheter Västernorrland.
CANs nationella skolundersökning 2021 visar att 24 procent av niorna och 35 procent av gymnasieelever i årskurs 2 har provat e-cigaretter någon gång. Under 2022 visar undersökningen att e-cigarettanvändningen har ökat i båda åldersgrupperna, 36 procent av niorna och 48 procent av gymnasieeleverna. I SVT Nyheter Västernorrland informerar Härnösands fältarbetare om e-cigaretternas spridning bland ungdomar och vittnar om barn i årskurs 4 som har provat produkten. En av anledningarna bakom ökningen är ungdomarnas okunskap om nikotinets påverkan och en önskan att passa in:
– De ser det som en häftig grej. De tänker inte på att det är starkt beroendeframkallande, säger Mattias Melander, fältarbetare i Härnösand.
A Non Smoking Generations senaste Novusundersökning visar att vuxna saknar insikt om hur lättillgängligt e-cigaretter är bland unga. I Novusundersökningen svarar 63 procent av unga att det är lätt att få tag på e-cigaretter som minderårig, medan endast 29 procent av vuxna svarar samma sak. Samtidigt visar undersökningen att endast sex procent av vuxna och 12 procent av unga att nikotinet i vitt snus och e-cigaretter framställs av tobak. Kunskapsspridningen är en avgörande för att skydda barn och unga från att värvas in i ett livslångt tobaksbruk. Vill du prata med ditt barn om tobak, men är osäker på hur? Ta del av vårt föräldrarmaterial här.
Vill du skydda barn och unga från att värvas in i tobaks/nikotinbruk? Stöd vårt arbete här!