Nyligen uppmärksammar flera aktivister på TikTok hur koboltutvnningen i Kongo utsätter gruvarbetare för allvarliga hälsofaror och bryter mot mänskliga rättigheter. Denna insikt har motiverat många unga att avstå från e-cigaretter eftersom kobolt används vid tillverkning av litiumbatterier som finns i produkten. En växande ilska riktas mot tobaksindustrin när unga inser att de omedvetet har stöttat en produkt vars framställning direkt kränker mänskliga rättigheter. Detta uppmärksammar Business Insider.
I en ny TikTok-trend belyser aktivister kränkningar mot mänskliga rättigheter när gruvarbetare i Kongo utvinner kobolt, ett material som används i batterier för bland annat e-cigaretter. I USA slängs uppskattningsvis fyra och en halv e-cigaretter varje sekund, vilket utgör en betydande fara för miljö, natur och djur. Gruvarbetare i Kongo tjänar endast 135 kronor per dag och står inför betydande risker för olyckor på arbetsplatsen, med en påtaglig risk för dödsfall. Bristen på skyddsutrustning exponerar dem för farlig kobolt, som kan leda till lungsjukdomar och hjärtsvikt vid inandning eller direktkontakt.
Barnarbete är vanligt förekommande i Kongos koboltgruvor, vilket hindrar barn från att gå i skolan när de måste hjälpa sina familjer. Om föräldrarna omkommer i gruvarbetet står barnen övergivna utan andra alternativ än att fortsätta arbeta.
En av deltagarna på TikTok understryker att målet är att bojkotta och sätta press på en multimiljardindustri som är beroende av kobolt för att producera sina produkter. Hon betonar att om de som använder e-cigaretter väljer att sluta, kan detta medföra långsiktiga ekonomiska konsekvenser för tobaksföretagen.
På TikTok delar flera unga med sig om sina erfarenheter att vilja sluta med e-cigaretter, och för dem har hälsoriskerna inte varit tillräckligt motiverande. Istället väljer unga att avstå när de får kunskap om att arbetare utsätts för kränkningar mot mänskliga rättigheter. En engagerad ungdom berättar att många känner ilska mot tobaksindustrin när man inser att man ovetandes har stöttat våld genom sin konsumtion. Tobaksföretag hävdar att deras produktion är fri från barnarbete och andra överträdelser mot mänskliga rättigheter, medan arbetarna genomlever motsatsen. Tobaksindustrin utnyttjar både barn och vuxna på tobaksodlingar världen över och utsätter dem för både hälsorisker och faror som i extrema fall kan leda till dödsfall. Dessa komplexa arbetsförhållanden har A Non Smoking Generation skrivit om i rapporten ”Den stora tobakslögnen”.
I vår senaste Novusundersökning svarar 52 procent av unga mellan 14-18 år att barnarbetet på tobaksodlingarna är argument nog för att avstå från tobak. Trots det så saknar många barn, men även vuxna, kunskap om hur tobaksindustrin utnyttjar tobaksbönder flera delar av världen.
Vill du att fler ska få ta del av denna kunskap? Stöd vårt arbete här.