”Tobaksbarn” i Länstidningen Östergötland

15 januari 2024
 / 
”Tobaksbarn” i Länstidningen Östergötland

Under höstens föreläsningsturné besökte A Non Smoking Generation skolor runtom i Sverige för att sprida kunskap om tobaksindustrins effekter på mänskliga rättigheter och miljö. Efter en föreläsning i Söderköping, intervjuades föreläsarna Ebba och Lina av Länstidningen i Östergötland för att berätta om tobaksindustrins oetiska strategier och hur kunskapen mottas av eleverna.

I slutet av november besökte A Non Smoking Generations föreläsningsturné Östergötland, något som uppmärksammades i den senaste tidningsupplagan av den lokala Länstidningen. I intervjun betonar föreläsarna vikten av att förmedla tobakens hälsorisker, men att det centrala under denna föreläsningsturné är att ge ungdomar fler argument för att avstå från tobak/nikotin. A Non Smoking Generation upplyser om hur tobak bidrar globala konsekvenser såsom det förekommande barnarbetet på tobaksplantager runt om i världen och hur tobaksodlingen orsakar masskövling av regnskog.

Endast en av tio unga mellan 14-18 år känner till att nikotinet utvinns från tobaksplantan. Under turnén uttrycker många unga att de känner sig lurade av tobaksindustrin, berättar föreläsaren Lina. Tobaksföretagen har marknadsfört det vita snuset som både ”tobaksfritt” och hållbart. Detta gör att många uppfattar nikotinprodukter som ofarliga för hälsa och miljö. Under föreläsningen får eleverna lära sig hur tobaksindustrin genererar enorma vinster genom att utnyttja, vilseleda och marknadsföra mot unga.

Under intervjun för föreläsarna fram flera viktiga åtgärder som behövs för att skydda unga från att börja med tobak/nikotin. Ebba lyfter införandet av en tobaksfri skoltid, där varken elever eller personal tillåts använda cigaretter, snus eller e-cigaretter under hela skoltiden. Nio av tio tobaksbrukare börjar i tonåren eller tidigare och de vanligaste anledningarna till att testa nya nikotinprodukter är grupptryck samt viljan att passa in. Skolan är därför en central plats för att förebygga tobaksbruk.

Under föreläsningsturnén når A Non Smoking Generation endast ut till cirka 10 procent av Sveriges ungdomar. Ebba understryker att alla elever har rätt att få denna kunskap – både om tobak men även om tobaksindustrins strategier. Denna kunskap behöver ingå i skolans generella utbildning så att fler kan göra informerade val, förklarar Ebba.

Ett förbud mot reklam för nikotinprodukter och ett förbud mot godisliknande smaker är några av flertalet avgörande åtgärder som behövs för att minska ökningen av unga användare, berättar Lina. Vår senaste Novusundersökning visar att hälften av unga anser att tilltalande smaker är en anledning till att testa nya nikotinprodukter. Lockande smaker i cigaretter och konventionellt snus har sedan länge förbjudits för att skydda just unga från att börja.

Vill du hjälpa oss att sprida denna kunskap till fler barn och unga runtom i Sverige? Se hur du kan bidra här.