Inför utdelning av World No Tobacco Day Awards i Köpenhamn, intervjuades vår generalsekreterare, Helen Stjerna, av Världshälsoorganisationen för att belysa tobaksindustrins metoder och inflytande i Sverige. Hon förklarar hur företagen har rundat nuvarande tobakslagstiftning genom att lansera nya nikotinprodukter och kalla dessa för “tobaksfria”, trots att nikotinet utvinns från tobaksplantan. Det har gjort att de har kunnat dela ut gratisprover till minderåriga, sponsra musikfestivaler och marknadsföra produkterna fritt i sociala medier. Det så kallade “tobaksfria” vita snuset lanserades i Sverige 2016, och idag, åtta år senare, exponeras fortfarande barn och unga för reklam för nikotinprodukter i sociala medier.
Under en intervju med WHO, uppmärksammar Helen Stjerna den explosionsartade ökningen av nikotinanvändning bland barn och unga i Sverige. Helen förklarar att denna ökning är ett resultat av tobaksindustrins aggressiva marknadsföring av nikotinprodukter på sociala medier, utdelning av gratisprover samt sponsring av musikfestivaler och andra evenemang. Genom att kalla produkterna ”tobaksfria” har tobaksindustrin kunnat runda Sveriges fungerande tobakslagstiftning och skapa en helt ny generation nikotinister. Nikotinet som finns i dessa produkter är ett nervgift som utvinns direkt från tobaksplantan och leder till bestående skador på hjärnan samt ökar bland annat risken för psykiska sjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar och leder till en försämrad kognitiv förmåga.
Trots att reklam för tobaksprodukter har varit förbjuden i Sverige i 35 år, och en lag för nya nikotinprodukter infördes 2022 som förbjuder reklam för nikotinprodukter på tv och radio, fortsätter tobaksindustrin att aggressivt marknadsföra vitt snus i sociala medier, särskilt inriktat mot unga kvinnor. Vitt snus marknadsförs som fräscht, trendigt och harmlöst med godisliknande smaker, vilket är ett missvisande narrativ som ämnar att få produkten att framstå som ett ofarligt alternativ till cigaretter.
Bilden av att Sverige är rökfritt är en myt skapad av tobaksindustrin, understryker Helen. Antalet vuxna rökare har minskat tack var det effektiv tobakslagstiftning, men användningen av både nikotinprodukter och cigaretter bland unga ökar. Flera oberoende forskningsstudier visar att användningen av nikotinprodukter bland unga kan leda till en ökad risk att testa cigaretter, alkohol och andra droger. Andra oberoende studier visar även att de som använder snus för att sluta röka ofta blir dubbelbrukare.
A Non Smoking Generation arbetar för att Sverige ska införa striktare lagar som reglerar tobaks- och nikotinprodukter ytterligare för att skydda unga från att bli nikotinberoende, såsom exempelvis instiftandet av en tobaks-/nikotinfri skoltid. Snusanvändning sprider sig som en epidemi i skolorna eftersom att äldre elever köper och säljer till yngre, berättar Helen. Under intervjun understryker hon förhoppningar om att lagen ska införas, vilket skulle kunna skydda barn att inte börja men även hjälpa unga som vill sluta men inte kan på grund av grupptrycket.
Helen berättar om A Non Smoking Generations prisade projekt “Tobaksbarn: Barnarbete i ny förpackning”- en föreläsningsturné som organisationen håller där de föreläser på skolor runt om i Sverige för att ge unga argument för att avstå från tobak/nikotin. Under föreläsningen ges hållbarhetsargument kopplade till tobaksindustrins negativa påverkan, såsom barnarbetet och klimatpåverkan tillsammans med kunskap om nikotinets hälsoeffekter. Många unga blir upprörda när de får reda på tobaksindustrin oetiska förhållningssätt och flera elever kastar sina tobaks-/nikotinprodukter i papperskorgen i affekt. Helen understryker att de allra flesta vuxna tobaksanvändare började som tonåringar eller ännu tidigare, och förklarar att genom att skydda barn och unga från industrins taktiker, kan vi snart ha en generation fri från tobak/nikotin.
Läs hela intervjun här och ta del av WHO:s motivering till A Non Smoking Generations pris av World No Tobacco Day Awards tillsammans med Helen Stjerna här.
Anser du att barn och unga har rätt till bättre skydd mot all form av tobak/nikotin? Stöd vårt arbete här.