Det vita snuset – ny miljöbov

13 november 2024
 / 
Det vita snuset – ny miljöbov

Fimpar och snusprillor är det vanligaste skräpet i svenska städer, och mängden snusprillor som slängs i naturen ökar. 65 procent av allt snusskräp är vitt snus – som både innehåller giftiga ämnen och plast som förorenar naturen. Det visar nya mätningar från organisationen Håll Sverige Rent, som befarar att den nyligen sänkta skatten på snus kan leda till ökad försäljning och nedskräpning. 

Snusprillor är det näst vanligaste skräpet i stadsmiljöer och utgör 21 procent av allt skräp som hittats i svenska städer (som gjort skräpmätningar) under 2024. Motsvarande siffra för snuset 2023 var 17 procent. 65 procent av allt snusskräp består av vitt snus, jämfört med det bruna snuset som utgör 35 procent.

Fimpar är fortfarande det vanligaste skräpet men dess andel av allt skräp har minskat en aning, från 52 procent förra året till 49 procent i år.

Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent, kommenterar utvecklingen i ett pressmeddelande och säger att det tyvärr verkar som om ett beroende har ersatts med ett annat. A Non Smoking Generation vill dock betona att det saknas vetenskapligt stöd för att tobaksbrukare ersätter cigaretter med snus. Den oberoende forskningen visar snarare att personer som försöker sluta röka med hjälp av snus ofta fastnar i ett skadligt blandbruk av båda produkterna, samt att snus kan fungera som en inkörsport till framtida rökning bland unga. CAN:s två senaste nationella skolundersökningar visar dessutom att både snusandet och rökningen har ökat bland Sveriges ungdomar.

Håll Sverige Rents Skräpbarometer 2024 visar att unga i åldersgruppen 18-34 år i större utsträckning än äldre uppger att de skräpar ner. En av tio i befolkningen som helhet uppger att de skräpar ner, jämfört med två av tio bland unga. Bland snusare är det hela fyra av tio som uppger att de skräpat ner under det senaste året.

Undersökningen avslöjar också att en stor del av befolkningen saknar kunskap om att nikotinprodukter innehåller plast – som naturen har svårt att bryta ner. 55 procent vet eller tror att fimpar innehåller plast, och bara 37 procent vet att snusprillor innehåller plast.

Den 1 november 2024 sänktes skatten på snus med 20 procent och Håll Sverige Rent oroas över att följden kommer bli att försäljningen samt nedskräpningen av snus ökar ytterligare. Snustillverkarna omfattas inte heller av EU:s engångsplastdirektiv – som innebär att producenter av engångsplast får betala skräpnotan – och slipper därför ta ansvar och kostnaden för miljöproblemen de orsakar.

För att skydda barn och unga samt miljön från tobaksindustrins alla skadliga produkter efterlyser vi på A Non Smoking Generation:

  • En höjd tobaksskatt på alla former av snus och icke-läkemedelsklassade nikotinprodukter
  • Ökad kunskapsspridning om produkternas innehåll och miljöpåverkan
  • Att snustillverkare inkluderas i EU:s engångsplastdirektiv

Vi vill också uppmana Håll Sverige Rent att sluta samarbeta med tobaksföretag. Era samarbeten är ett tydligt exempel på ”green-washing” och leder endast till att främja tobaksföretagens rykte och försäljning, och riskerar därför leda till ökad nedskräpning samt miljöförstöring. Läs mer i det öppna brevet ”Håll Sverige Rent, ska barn plocka tobaksindustrins skräp?

Vill du hjälpa oss att skydda barn och miljön från tobaksindustrin? Stöd vårt arbete här.