40 % av butiker i Borås kommun säljer vitt snus utan ID-kontroll

15 mars 2024
 / 
40 % av butiker i Borås kommun säljer vitt snus utan ID-kontroll

Under 2023 genomförde Borås kommun kontrollköp för att utvärdera hur väl butiker följer legitimationskontroller vid köp av nikotinprodukter. Dessa kontroller utfördes med personer som nyligen fyllt arton år. I augusti 2022 infördes en 18-årsgräns vid köp av nikotinprodukter och trots den nya lagen fortsätter 40 procent av butikerna i kommunen att sälja nikotinprodukter till unga utan att verifiera att de är myndiga. Detta uppmärksammar Borås Tidning. 

Den 1 december 2023 införde Folkhälsomyndigheten nya regleringar som kräver att  inkluderar nikotinprodukter vid kontrollköp. Tidigare omfattade kraven endast traditionella tobaksprodukter och folköl. Borås kommun genomförde kontrollköp av vitt snus i 60 butiker för att få insikt om den olagliga försäljningen till minderåriga. Försäljningsställen som Circle K, ICA, Lidl, OKQ8 och Pressbyrån inkluderades i undersökningen och flera av butikerna blev underkända av miljöförvaltningen. Resultatet visar att 40 procent av butikerna säljer vitt snus till en 18-åring utan att kontrollera legitimation. 

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning senaste skolundersökning visar att det vanligaste sättet att få tag på snus är genom kompisar, enligt 57 procent av de som använder snus i nian och 63 procent av eleverna i gymnasiets årskurs två. Att köpa snus själv är det näst vanligaste sättet, enligt samma grupper. Vår Novusundersökning 2023 visar även att över 63 procent av unga anser att det är lätt som minderårig att få tag på vitt snus och e-cigaretter. 

Vill du hjälpa oss att förebygga användningen av tobaks-/nikotinprodukter bland unga? Stöd vårt arbete här.