Under 2023 beslutade flertalet länder att införa ett förbud mot e-cigaretter på grund av den snabbt växande användningen bland barn och unga. I maj 2023 meddelade Australiens hälsominister, Mark Butler, att landet skulle förbjuda e-cigaretter, vilket implementerades vid årsskiftet. Becky Freeman, en australiensisk expert inom tobaksreglering, menar att syftet med den nya lagstiftningen är främst att skydda från att börja med tobak/nikotin men även att hålla tobaksindustrin ansvariga för den explosionsartade ökningen bland minderåriga.
I maj tog den australiska regeringen beslutet att förbjuda e-cigaretter för engångsbruk, något som trätt i kraft i år från och med den 1:a januari. Trots att tobaksindustrin påstår att e-cigaretter används av rökare som vill sluta, förklarar Australiens hälsominister att de i allra högsta grad används av barn och unga. Dessa ungdomar löper en ökad risk för flertalet hälsorisker såsom hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och psykiska sjukdomar. Dessutom löper de även en tredubblad risk att börja röka traditionella cigaretter, vilket medför ytterligare hälsofaror. Den nya lagstiftningen är därför utformad för att skydda unga australier från att inleda ett tobaks-/nikotinbruk. Regeringen planerar även att införa ytterligare lagar för att motverka tillverkning, marknadsföring, distribution och kommersiellt ägande av e-cigaretter för engångsbruk på nationell nivå.
Den nya lagstiftningen syftar dessutom till att hålla tobaksindustrin ansvarig för att ha lockat den stora andelen australiska ungdomar in i ett nikotinberoende genom dessa nya produkter. Det förklarar professor Becky Freeman, en expert inom tobaksreglering vid Sydneys universitet, i en intervju med The Guardian.
A Non Smoking Generation uppmanar den svenska regeringen att vidta liknande åtgärder. CAN:s (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) senaste skolundersökning visar att över hälften av gymnasieelever i årskurs två har testat e-cigaretter, och vår senaste Novusrapport visar att 63 procent av unga mellan 14-18 år anser att det är lätt att få tag på e-cigaretter. Dessutom anser hälften av unga att tilltalande smaktillsatser i nya nikotinprodukter, såsom vitt snus och e-cigaretter, är en av de främsta anledningarna till att testa nya nikotinprodukter.
Vill du se liknande åtgärder för att minska e-cigarettanvändningen bland unga i Sverige? Stöd vårt arbete här.