Nyligen meddelade Belgiens hälsominister, Frank Vandenbroucke, att försäljningen av e-cigaretter för engångsbruk, även kallade vapes, kommer att förbjudas i landet den 1 januari 2025. Detta steg är i enlighet med Världshälsoorganisationens (WHO) rekommendationer och syftar till att minska den kraftiga ökningen av antalet unga som använder engångs-vapes. Hälsoministern betonar att tobaksindustrins riktade marknadsföringsstrategier mot unga är en betydande faktor till produktens ökade användning inom åldersgruppen. Han understryker därför att fler åtgärder är avgörande för att skydda ungdomar från tobaksindustrins oetiska metoder. Detta uppmärksammar Brussels Times.
Belgiens hälsominister har under de senaste åren arbetat aktivt för att förebygga användningen av tobak/nikotin bland unga. I oktober infördes ett förbud mot försäljning av vitt snus och ytterligare åtgärder presenterades i linje med att stärka landets tobakslagstiftning. Den 1 januari 2025 kommer flera av dessa föreslagna åtgärder införas: ett exponeringsförbud av tobaksvaror i butik, flera rökfria miljöer med inriktning på platser där barn och unga vistas samt ett förbud mot cigarettförsäljning i både stora matvarubutiker och tillfälliga försäljningsplatser, såsom festivaler. Hälsoministern har även nyligen meddelat att ett försäljningsförbud för engångs-vapes kommer att införas i samband med årsskiftet.
Frank Vandenbroucke betonar de skadliga effekterna av e-cigaretter, både ur folkhälso- och miljöperspektiv och understryker att tobaksindustrin tydligt marknadsför sina nikotinprodukter för att tilltala unga. Genom sitt engagemang för en tobaks-/nikotinfri generation, betonar han vikten av dessa initiativ som kritiska för att omvandla visionen till verklighet. Han beskriver dessa insatser som en framgång i kampen mot tobaksindustrin, ett framsteg i skyddet av Belgiens unga.
A Non Smoking Generation uppmanar den svenska regeringen att, likt Belgien, följa WHOs rekommendationer om att förbjuda engångs-vapes för att skydda unga från att börja. CAN:s senaste nationella skolundersökning visar att över hälften av Sveriges gymnasieelever i årskurs två har testat e-cigaretter. Dessutom anser 63 procent av unga mellan 14-18 år att det är lätt att få tag på e-cigaretter, något som presenteras i vår senaste Novusundersökning.
Vill du se starkare tobaksreglering även i Sverige? Stöd vårt arbete för en tobaksfri generation här.