A Non Smoking Generation i Narkopodden

13 februari 2024
 / 
A Non Smoking Generation i Narkopodden

I december gästade vår generalsekreterare, Helen Stjerna, i Narkopodden för att belysa den explosionsartade ökningen av unga som använder tobak/nikotin. I avsnittet framhåller Helen vilka metoder som unga, föräldrar och politiker kan vidta för att förhindra att unga värvas in i ett livslångt nikotinberoende. Helen understryker vikten av att politiker prioriterar ungas hälsa framför tobaksindustrins ekonomiska intressen genom att införa åtgärder som minskar tillgängligheten av nikotinprodukter för ungdomar, såsom en höjd nikotinskatt och att förbjuda försäljningen av produkterna online.

Inledningsvis lyfter Helen hur tobaksindustrin har marknadsfört nikotinprodukter som ”tobaksfria”, trots att nikotinet i produkterna utvinns från tobaksplantan. Genom denna strategi har tobaksbolagen kunnat runda den befintliga tobakslagstiftningen som är avsedd att skydda unga från att börja använda tobaksprodukter. Helen förklarar att detta har resulterat i en bristande medvetenhet kring de fysiska och psykiska hälsorisker som nikotinprodukter utgör. Istället för att inkludera dessa produkter i den befintliga och väl fungerande tobakslagen, införde regeringen en ny lag som enbart reglerar de så kallade “tobaksfria” nikotinprodukter. 

I våra undersökningar ser vi att den nya lagen inte har hjälpt. Man måste göra mer för att förhindra att unga köper ut på nätet utan legitimationskontroll samt att äldre ungdomar köper ut till yngre. Det finns en ganska stor problematik med att många av dessa produkter är fullt tillåtna eller accepterade i skolan, och det gör att användningen av dessa produkter sprids i skolmiljö, förklarar Helen.
Hon belyser även att minderåriga köper vitt snus på nätet utan att åldern kontrolleras och till ett billigare pris än i butik. Detta leder till att många unga väljer att köpa ut till sina vänner:

Det är viktigt för våra lagstiftare att förstå att det är såhär det fungerar och att vi vuxna måste göra någonting åt det här nu. Vi har nästan en hel generation med nya nikotinister och vi måste bromsa denna utveckling och vända den.

Helen framhäver att alla barn och unga har rätt till kunskap om att tobaksindustrin vill lura in dem i ett skadligt nikotinberoende, och hon uttrycker en önskan om att A Non Smoking Generations föreläsningsturné hade resurser för att kunna nå ut till alla ungdomar i Sverige. Intervjun avslutas med tre uppmaningar; till unga, föräldrar och politiker. 

Till unga

Till unga skulle jag vilja säga, bli inte lurad av tobaksindustrin och om man redan har fastnat i ett nikotinberoende så tänk på att inte bjuda dina kompisar och inte använda tobak och nikotin nära yngre syskon. Det finns hjälp att sluta, de flesta vill sluta eftersom att det leder till konsekvenser för hälsan, planeten och plånboken. Det tar tid för hjärnan att återhämta sig när man slutar och det kommer bli bättre, men man måste ha lite tålamod.

Till föräldrar

Föräldrars engagemang och vilja i den här frågan är otroligt viktig för att hjälpa sina ungdomar. Om man säger “nej, du får inte” kan det vara ett sätt att hjälpa sina barn. För i den stunden som man blir bjuden av en kompis kan man då skylla på sin förälder, och detta är något som många föräldrar inte inser. Tvärtom är det många som tror att om man förbjuder så blir det mer spännande att testa, och det vet vi från forskning att det inte fungerar så på det stora hela. De allra flesta unga är hjälpta av att en förälder säger nej.

Till politiker

Vi har sex åtgärder som regeringen måste införa för att stoppa den drastiska ökningen av unga som använder tobak och nikotin. Det viktigaste är att det måste finnas en vilja till skydda unga från tobak och nikotin. Just nu så upplever jag att viljan inte finns där, det är väldigt tråkigt men sant. Alla politiker är olika, det finns politiker som vill, men jag upplever att de som vill att tobaksindustrin ska tjäna pengar är fler. Men jag kan nämna några av de åtgärder som är viktiga att införa: De nya nikotinprodukterna har ingen tobaksskatt eftersom att de kallas för “tobaksfria” och det gör att en dosa vitt snus kan kosta 15 kronor. De här nya produkterna måste bli både dyrare och mindre tillgängliga för barn och unga.

Vill du stödja vårt arbete för starkare tobakslagar i Sverige? Se hur du kan bidra här.