Vår generalsekreterare gästar podcasten Spännande möten

17 juni 2024
 / 
Vår generalsekreterare gästar podcasten Spännande möten

Vår generalsekreterare, Helen Stjerna, gästade podcasten Spännande möten för att lyfta den historiska utvecklingen av tobaks-/nikotinbruk i Sverige, tobaksindustrins strategier med det vita snuset samt vad som krävs för att kunna uppnå en helt tobaks-/nikotinfri generation.

Under samtalet i podden Spännande möten lyfter Helen inledningsvis hur en stark tobakslagstiftning är orsaken till att antalet vuxna rökare har minskat med tiden:

Tobaksindustrin har känt sig hotad och de har behövt hitta på något nytt. Under 2016 lanserade Swedish Match det vita snuset och kallade det tobaksfritt. Genom att kalla det tobaksfritt kunde de undgå den tobakslagstiftning som byggts upp under decennier för att skydda unga från att börja

Helen förklarar hur avgörande en fungerande lagstiftning som reglerar nikotinprodukter är för att skydda barn och unga från att börja:

Det är bara barn som börjar. Enligt vår senaste undersökning anger nittiosex procent av alla vuxna tobaksbrukare att de började i tonåren eller ännu tidigare. Vi vet att majoriteten av debuten för varje produkt ligger mellan tretton och sexton år. Kan man skydda barn från att börja, då har vi snart en helt tobaksfri generation, men då måste alla vilja det. Och tobaksindustrin vet att om de inte kan rekrytera barnen, har de inga kunder imorgon. 

I mars föreslog Socialdepartementets utredare att Sverige inför en nikotinfri skoltid, något som A Non Smoking Generation har arbetat för sedan 2006 och hoppas snart blir verklighet. Rektorer har idag möjlighet att själva besluta om en nikotinfri skoltid, men tyvärr tillåter många skolor fortfarande användning av nikotinprodukter under skoltiden. 

Det är många som felaktigt tror att det kommer bli så mycket mer jobb, våra erfarenheter visar istället att det blir mycket lättare. Om man har en nikotinfri skoltid och om man förklarar för alla att det inte handlar om att jaga rökare eller snusare, utan att det handlar om att inte en kotte till ska börja, då brukar de allra flesta vara med på det. De vill inte att rökningen eller snusningen ska smitta av sig till de mindre barnen. 

Helen förklarar också att oberoende forskning visar att användningen av nikotinprodukter även ökar risken för att börja röka, något som har setts bland unga i Sverige: 

I årskurs 2 på gymnasiet röker tjugoen procent av eleverna, och det tänker jag att vi inte kan vara nöjda med. Rökningen har ökat bland unga de senaste åren och forskning visar att om man testar vitt snus eller e-cigaretter ökar risken för att man också ska testa traditionella cigaretter. Om vi har fler nikotinberoende människor så kommer fler börja röka. Bara rökningen kostar mer än trettio miljarder i Sverige varje år, tänk att vi skulle kunna göra annat för dem pengarna. Snuset går lite under radarn då det har inte gjorts några mätningar på det. 

Helen framhåller även de långsiktiga samhällskonsekvenserna av att en betydande andel unga har börjat använda nikotinprodukter:

Det finns forskning som visar att av alla som testar någon gång så blir hälften regelbundna brukare i vuxen ålder. Långt över sextio procent av alla elever i årskurs 2 i gymnasiet har testat e-cigaretter, vitt snus eller cigaretter. Det innebär att vi kommer ha minst trettio procent av våran vuxna befolkning som kommer vara nikotinister. Det tänker jag är allvarligt med tanke på alla sjukdomar som det ökar risken för. 

Helens optimala vision är noll nikotindebuter bland barnen. Detta kan uppnås genom att Sverige efterföljer WHO:s tobakskonvention, som Sverige ratificerade 2005, vilket föreskriver de åtgärder som krävs för att skydda befolkningen från alla former av tobak.

Vi måste höja tobaksskatten, inkludera alla produkter i beskattningen och ha en nolltolerans mot marknadsföring riktad mot unga, förklarar Helen.

Under samtalet tar Helen även upp:

Lyssna på hela inslaget här.