Vår generalsekreterare i TV4 Nyhetsmorgon och TV4 Nyheterna

3 juli 2024
 / 
Vår generalsekreterare i TV4 Nyhetsmorgon och TV4 Nyheterna

Under onsdagen medverkade vår generalsekreterare, Helen Stjerna, i TV4 Nyhetsmorgon och TV4 Nyheterna för att presentera första delen ur den nya Novusundersökningen 2024, gjord på uppdrag av A Non Smoking Generation. Under 2022 infördes en ny lagstiftning som reglerar nikotinprodukter – en lagstiftning som är otillräcklig för att skydda barn och unga från att börja med vitt snus och e-cigaretter. Mer än sju av tio unga mellan 14 och 18 år uppger att det är lätt att få tag på vitt snus och andelen unga som uppger att de ofta ser reklam för nikotinprodukter på sociala medier fortsätter att öka. Dessutom är kunskapen om nikotinets hälsoeffekter låg bland både barn och vuxna, förklarar Helen.

I TV4 Nyhetsmorgon kommenterar Helen inledningsvis den explosionsartade ökningen av barn och unga som använder nikotinprodukter:

Tyvärr är vi inte jätteförvånade, vi har sett denna utveckling under lång tid. Tobaksindustrin lanserade vitt snus som tobaksfritt 2016, och genom att kalla det för tobaksfritt kunde man undgå all den lagstiftning man hade i Sverige som fungerade väldigt bra för att skydda barn och unga från alla former av tobak. 

Helen förklarar att den nya lagstiftningen som infördes 2022 är otillräcklig, inte minst då nikotinreklam fortfarande får förekomma i sociala medier: 

CAN:s undersökningar visar att bruket av både vitt snus och e-cigaretter har ökat lavinartat de senaste åren, både bland elever i årskurs 9 och gymnasieelever i årskurs 2. Den nya lagen skulle säkerställa att vi skulle kunna skydda barn och unga från reklam för nikotinprodukter. Även en 18-årsgräns som skulle begränsa unga till att själva inte kunna köpa. Men vi ser att lagen som infördes 2022 inter har haft någon effekt överhuvudtaget, utvecklingen fortsätter i fel riktning.

Den nya Novusundersökningen visar att mer än sju av tio 14 -18 åringar anger att det är lätt att få tag på vitt snus. Dessutom svarar nästan var tredje ungdom att de tror att det är föräldrar som köper ut nikotinprodukter till minderåriga:

Kunskapen är extremt låg när det kommer till hälsoriskerna med nikotin. Man tror kanske att bara för att det är tobaksfritt så är det ofarligt. Det är jätteviktigt att säga att nikotin kommer med en lång rad olika hälsorisker. Det är hjärnan som tar allvarlig skada av nikotin, vilket de här nya produkterna är sprängfyllda med, så det går fort att bli beroende. Man kan även få sömnproblem och inlärningssvårigheter. Många unga hör av sig till oss och säger att de inte längre kan plugga för att de behöver nikotin för att klara av sina studier. Det är väldigt bekymmersamt. 

Socialminister Jakob Forssmed bjöds in för att medverka i TV4 Nyhetsmorgon, men tackade nej. Istället hänvisade han till förslaget från Socialdepartementets utredare som presenterades i mars, där utredaren föreslog att en nikotinfri skoltid skulle införas. I slutet av intervjun lyfter Helen några av de åtgärder som skulle skydda fler barn och unga från att börja: 

Nikotinfri skoltid är någonting som vi har efterlyst under väldigt många år. Så det är vi väldigt glada över att riksdagen ska rösta om det här. Men det behöver göras så mycket mer. De här produkterna måste behandlas som vilken annan tobaksprodukt som helst. Reklam är förbjudet i radio och tv, men det är inte just där våra barn är, utan på sociala medier. Dessa produkter har inte heller någon tobaksskatt vilket gör det billigare att köpa en dosa vitt snus än en glass. Beskatta dessa produkter som tobak och använd intäkterna för att sprida kunskap i vårt samhälle. Idag ser vi att kunskapen är alarmerande låg.

Hela Novusundersökningen 2024 släpps i början av september.

Ta del av Novusundersökningens (första del) 2024 här.

Anser du att barn och unga har rätt till bättre skydd mot all form av tobak? Stöd vårt arbete här.